Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Rektorn stoppar ojämlika rekryteringar

Minst 40 procent av nya professorer vid Lunds universitet ska vara kvinnor. För att uppnå målet kan rektorn stoppa rekryteringar utan kvinnliga kandidater.

Lunds universitets Rektor Torbjörn von Schantz.Bild: Ingemar D Kristiansen
Senast 2020 ska Lunds universitet vara helt jämställt. Det bestämde Universitetets högsta beslutsfattande organ, universitetsstyrelsen, redan i februari.
När det gäller andelen kvinnliga professorer är total jämställdhet dock i praktiken omöjlig att uppnå i tid, konstaterade universitetsstyrelsen på sitt möte under onsdagen.
När det gäller professorsrekryteringen är det officiella målet nu att minst 40 procent av alla nya professorer fram till 2020 ska vara kvinnor, beslutade universitetsstyrelsen.
Hittills i år har Universitetet också uppnått målet med råge: 46 procent av de nya professorerna är kvinnor. Under hela förra året var motsvarande siffra 27 procent.
För att rekryteringen till professorstjänster även i fortsättningen ska vara jämlik kommer en ny kontrollpunkt nu att införas i tillsättningsprocessen. Om det visar sig att det inte finns behöriga sökande av båda könen ska rektorn informeras, och rekryteringsprocessen kan därefter avbrytas.
– Redan i dag kan jag gå in i processen när en institution ska inrätta en professur och säga att vi inte ska inrätta tjänsten om det inte finns sökande av båda könen. Men om en rekrytering har gått så långt att de sakkunniga föreslår tre män och inga kvinnor, då kan jag inte stoppa rekryteringen av den anledningen, för det skulle vara diskriminering av de här personerna, säger rektor Torbjörn von Schantz.
Syftet med den nya möjligheten att stoppa rekryteringsprocessen på ett tidigare stadium är att uppmuntra institutionerna att arbeta mer aktivt med jämställdheten, säger Torbjörn von Schantz.
– Jag hoppas att detta leder till att man redan tidigare i processen kontaktar potentiella sökande, att man i de enkönade miljöer som finns inser att det här är en överlevnadsfaktor för vår del. Naturligtvis vill jag inte att det ska behöva gå så långt att jag måste stoppa en rekryteringsprocess.
Professorstillsättningarna är bara toppen på isberget, menar Torbjörn von Schantz.
– Det är ett symtom på något som finns tidigare i organisationen. Varför försvinner kvinnorna tidigare i karriären? Det är där vårt jämställdhetsarbete kommer in, vi måste diskutera det här med omedvetna fördomar, att även kvinnor lätt nervärderar kvinnor.
För att stärka jämställdhetsarbetet beslutade universitetsstyrelsen att finansiera motsvarande en heltidstjänst för uppdraget.
Läs alla artiklar om: Jämlikt universitet 2020
Gå till toppen