Dygnet runt

Sex meter långa pennor flyttar in på stadsbiblioteket

De får sällskap av en film om en mun som spottar ur sig 3d-printade bokstäver. Förutom det är allt som vanligt.

Skulpturen "Säg det högt!" när den befann sig i Örebro.
Melissa Henderson är en svensk-brittisk konstnär baserad i Malmö, som på tisdag den 28 juni ställer ut två av sina konstverk på Malmö stadsbibliotek. Konstverken har valts ut för att uppmärksamma att den svenska offentlighetsprincipen och tryckfrihetsförordningen har funnits i 250 år.
Skulpturen "Säg det högt!" består av fem pennor av stål, sex meter höga och 35 centimeter tjocka, som monteras tillsammans på ett och samma fundament. De ska stå utanför bibliotekets entré mot Kungsparken.
– Skulpturen byggdes förra året i samband med Open Art-utställningen i Örebro, och det ska bli jätteroligt att få visa upp den på hemmaplan i Malmö, säger Melissa Henderson.
– Vi har så många skulpturer av krigsherrar och kungar på våra torg, så då känns det häftigt att istället resa stora färgglada pennor som symboliserar kreativitet, konst och det fria ordet.
Melissa Henderson är en konstnär baserad i Malmö och har även arbetat som curator på Galleri CC på Båstadsgatan.
Hur kom du på idén till skulpturen?– När jag gick på konsthögskola i London började jag skissa på en skulptur som föreställer pennor. Jag inspirerades från början av organisationen English PEN, som skyddar författare och slåss för det fria ordet över hela världen. Skulpturen belyser vikten av tillgång till utbildning och hur viktigt det är med en fri press i debatten om demokrati i dagens samhälle.
Du ställer ut ett videokonstverk också – berätta!– Videokonstverket heter "The Speech" och kommer att visas i foajén. Det är en bild av en mun, och ur munnen kommer tredimensionella bokstäver i plast. Bokstäverna betyder inget i sig själva, de är nästan som en dadaistisk dikt, rent nonsens. Men bokstäverna är en bild av ord som materia, att betydelsen av ord kan vara direkt fysisk.
Invigningen av konstverken sker på tisdag och utställningen kommer att pågå till den 26 augusti.
Gå till toppen