Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skåneleden är redo för Europas vandrare

I september väntas flera tusen europeiska vandrare till Skåne för att uppleva den skånska naturen. Då gäller det att Skåneleden visar toppform.

Skåneleden rensas från växter som skymmer sikten. Svedalaungdomarna 

Rebecca Olsson, Emma Olsson och Rebecka Johnsson var några av dem som jobbade 2014 med att upprusta lederna.Bild: Håkan Röjder
Den 10 september startar Eurorando, med Helsingborg som huvudort. Under en vecka kommer vandrare från hela Europa för att upptäcka Skånes varierande vandringsleder. Det är ett prestigeevenemang för Region Skåne, och en jättechans att sälja in landskapet som attraktivt besöksmål.
Men redan för fyra år sedan väcktes idén att rusta upp Skåneleden. Länsstyrelsen uppvaktade Region Skåne och det fanns EU-pengar för landsbygdsutveckling att använda.
– Vi ville ta ett helhetsgrepp om hela leden – över 100 mil i 29 kommuner. En akut grej var att fixa skyltningen, våra vandrare måste kunna hitta, säger Sofie Norrby på Region Skåne som arbetar med utveckling av Skåneleden.
– Och det måste se bra ut, det kan inte vara ruttna skyltar. Det kan inte heller vara målat på varje träd med stora orangea penseldrag, det stör upplevelsen för besökarna. Vi vill ju ha så lite påverkan som möjligt från människan.
Först ut blev en sju mils teststräcka längs nya Kullaleden. Och resultatet blev bra.
– Så vi tog fram väldigt många skyltar och markeringar och gav till kommunerna, som är ansvariga för skyltning av leden.
Ungefär samtidigt som upprustningen inleddes fick Region Skåne beskedet att man fått uppdraget att arrangera Eurorando 2016. Då fick arbetet med skyltning och röjning av Skåneleden en tydlig deadline.
– Vi vill ju så klart att besökarna på Eurorando ska åka tillbaka hem och berätta hur fantastiskt det är i Skåne med välskötta leder, och hur tryggt, genomtänkt och spännande det kändes att vandra här, säger Sofie Norrby.
Nu finns nya entréskyltar vid busshållplatser, parkeringar eller andra mötespunkter där man går in på leden. Där finns information på svenska, engelska och tyska, kontaktuppgifter och gps-koordinater ifall det skulle hända en olycka, så att räddningstjänsten ska kunna veta ungefär vart de ska bege sig.
På själva vandringsleden finns en ny kvadratisk orange bricka som skruvas fast på träd eller stolpar. Där det inte gått att skruva har man målat fyrkanter med ett särskilt målningsverktyg.
– Hållbarhet är viktigt. Men det har inte varit helt lätt att hitta ett system där vi kan sätta ner stolpar i vår skånska variation av natur. Vi har stormar att ta hänsyn till, och berg, klippor, sand och stränder…
Som hjälp för kommunerna att genomföra förbättringarna genomfördes 2014–2015 ett arbetsmarknadsprojekt. Sju miljoner satsades för att låta arbetslösa ungdomar jobba med Skåneleden.
– Över 80 ungdomar har fått arbete genom satsningen, de har röjt och skyltat.
Skåneleden har även fått en ny kvalitetsstandard för att hålla en jämn nivå på skötseln, så att den inte växer igen – oavsett vilken kommun som är ansvarig.
– Standarden säger också att leden ska gå på naturstig, det är jätteviktigt för våra vandrare. Om den går på bil- eller cykelväg är det inte en attraktiv vandringsled, säger Sofie Norrby.
När det gäller kvalitetssäkringen har man sneglat på europeiska certifieringar.
Hur står sig Skånes vandringsleder i en europeisk jämförelse?
– Jag tror att jag kan säga att vi i alla fall är bäst i Sverige. Men vandringsleder ute i Europa är väldigt olika. Vi har sneglat mycket på Spanien och Tyskland, de är väldigt duktiga. De har ett genomtänkt skyltsystem och är bra på att koppla service till lederna.

Eurorando i Skåne

10–17 september kommer vandringsevenemanget Eurorando till Skåne. Evenemanget arrangeras vart femte år på olika platser i Europa.
Svenska arrangörer är Svenska turistföreningen i samarbete med Region Skåne, Event in Skåne och Helsingborgs stad.
I programmet erbjuds ett hundratal vandringar, bland dem historiska stadsvandringar och en tur i den berömde kommissarie Kurt Wallanders hemtrakter.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen