Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Brexit-oro fick börsen att rasa

Stockholmsbörsen rasade på måndagen till följd av oro för effekterna av brexit, ett brittiskt EU-utträde. Bankaktier tog mycket stryk, särskilt Handelsbanken och SEB.

Börsen föll hårt i orosvågen efter den brittiska folkomröstningen om EU-medlemskapet, som slutade med en majoritet för att lämna EU.
Stockholmsbörsens OMXS-index hade vid stängning fallit 7,8 procent. Inte sedan finanskrisen 2007–2008 har kursraset en enskild börsdag varit av den storleksordningen.
Nedgången var bred, med samtliga aktier i OMXS30-index på minus. Sämst gick fordonstillverkaren Volvo, aktien backade 14,5 procent.
Bland de som tyngde mest i kraft av indextyngd fanns H&M:s aktie, som föll med 7,8 procent.
Bankerna på slaktbänken
Bankaktierna slaktades. Handelsbanken, med stor exponering mot Storbritannien, rasade 9,4 procent. SEB och Swedbank följde med nedåt, med kursras på 11,0 respektive 9,0 procent.´
En annan svensk aktie med stor del av omsättningen i Storbritannien är byggkoncernen Skanska, vars aktie rasade med 10,7 procent.
Köksinredningsföretaget Nobia, med nästan hälften av omsättningen i Storbritannien, rasade med 17,5 procent.
Peter Malmqvist, chefsanalytiker vid fondkommissionären Remium, är orolig och pekar särskilt på hur allvarligt det är att det så snabbt har uppstått "politiskt kaos" i Storbritannien.
– Vi är inne i ett scenario där ingen vet hur det ska sluta, säger han.
Fortsatt ned i Europa
Kursfallen på Stockholmsbörsen var betydligt kraftigare än på ledande Europabörser, då den svenska börsen hade stängt i fredags på grund av midsommarhelg. Därmed undkom svenska aktier fredagens första chockvåg efter den brittiska folkomröstningen i torsdags, där britterna röstade för brexit, alltså ett EU-utträde.
Även på valutamarknaden blev det stökigt efter den brittiska folkomröstningen, med kursras för pundet. Mot dollarn rasade pundet till den lägsta nivån på 31 år. Mot kronan noterades samtidigt pundet på den lägsta växelkursen på två år.
Kronan tog också tagit stryk mot både dollarn och euron i chockvågen efter folkomröstningen.
Londonbörsens FTSE 100-index föll 2,6 procent. Framför allt banker och flygbolag tappade en stor del av sitt börsvärde. Parisbörsens CAC 40-index backade liksom Frankfurtbörsens DAX-index 3,0 procent.
TT
Läs alla artiklar om: Brexit
Gå till toppen