Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lätt att rulla ut i Skånes natur

Barnvagn? Rullstol? Eller bara begränsad rörelseförmåga? Du behöver inte ge upp hoppet om en tur i naturen för det.

Rulla ut i den skånska sommaren.Bild: Britt-Mari Olsson
Fler och fler vandringsleder och strövområden i Skåne anpassas för dem som behöver hjälp av hjul för att ta sig fram.
– I Skåne har man gjort mer än på många andra ställen i landet. Man har satsat pengar på att göra vandringsleder tillgängliga för alla, säger Dieter Müller som arbetar för Svenska Equality, en organisation som registrerar och publicerar fakta om tillgängligheten på olika turistanläggningar i Sverige.
På organisationens hemsida finns beskrivningar av tillgängligheten i olika strövområden och andra besöksmål.
På flera ställen längs Skåneleden och i de skånska strövområdena har det byggts slingor som är anpassade för hjulburna vandrare. Dessutom har man under året arbetat med att gradera Skåneledens etapper i fyra svårighetsnivåer – grön färg betyder jämn terräng med fast underlag, där hela etappen är framkomlig med rullstol.

3 tillgängliga turer

1. Söderåsens nationalpark – runt Skärdammen i Skäralid går en 800 meter lång naturstig. Rundan är spångad med en ramp och det är även möjligt att ta sig med rullstol till utsiktsplatsen Kopparhatten.
2. Kullaleden – 2014 invigdes Kullarulla, en tillgänglighetsanpassad vandringsled på Kullaberg med totalt över tre mil vandringsled. Längs fyra delsträckor kan man ta sig från Mölle till Kattarp.
3. Fulltofta: Tre av stigarna i området (Ravinslingan, Fiskestigen och Strandpromenaden) är anpassade för barnvagn och rullstol. Fiskestigen är 1,8 kilometer lång, varav 850 meter är på byggd träspång. Även Ravinslingan går på spång.
Bra länkar för den som vill kolla andra rullmöjliga vandringar:
www.equality.se
lansstyrelsen.se
skanskalandskap.se
Gå till toppen