Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Man slog sönder kyrka i centrala Malmö

En man tog sig in och slog sönder delar av St Pauli kyrka under natten till måndagen. Mannen sitter nu anhållen för grov skadegörelse och brottet utreds som ett hatbrott. På onsdagsförmiddagen kunde man bekräfta mannens identitet med hjälp av fingeravtryck.

Bild: Bengt Arvidson
En man i 40-årsåldern greps natten till måndagen misstänkt för hatbrott efter omfattande skadegörelse i St Pauli Kyrka i Malmö. Han är nu anhållen på sannolika skäl för grov skadegörelse.
Mannen hade brutit sig in i kyrkan och var i kraftig psykisk obalans när polispatrullen kom dit.
– När polispatrullen kommer in så befinner han sig högst upp i kyrkan, skrikandes Allahu akbar, sa kommissarie Mats Attin vid kriminaljouren i Malmö till Sydsvenskan i natt.
Bild: Henrik Rosenqvist
Vid det laget hade mannen slagit sönder minst sexton rutor i kyrkan. Enligt vad polispatrullen uppfattade var motivet till attacken att visa missnöje med Sveriges hållning i Palestinafrågan.
Bild: Bengt Arvidson
Mannen anföll även poliserna med en träpåk när de skulle gripa honom. Och han fortsatte slåss efter att ha blivit förd till arresten.
Därmed misstänks han inte bara för grov skadegörelse och olaga intrång, utan även försök till våld mot tjänsteman. På onsdagen har mannen ännu inte förhörts.
– Han är i för dåligt skick för att kunna förhöras just nu, säger åklagare Victoria Ingered.
– Vi har inga fysiska tvångsmedel, vi kan ju inte tvinga någon som inte kan prata. Något som är primärt är att identifiera honom och det gör man med fingeravtryck. Det är inte som CSI att det går på sekunden, utan det tar ett tag, säger Mats Attin.
Under onsdagen kommer istället några vittnen som befann sig vid platsen förhöras.
Nu har man dock kunnat bekräfta mannens identitet, en man i 40-årsåldern.
Enligt ett vittne från platsen ska den misstänkte mannen skrikit högt och slagit på kyrkan med en träpåk även utanför kyrkan. Efter några minuter bröt han sig in genom huvudentrén.
Vittnet hyllar även polisens snabba insats på platsen.
Framöver kommer brottet hanteras av polisens hatbrottsgrupp, eftersom han riktade attacken mot kristna i vid mening. Enligt anmälan ”med motiv att kränka en folkgrupp på grund av deras trosbekännelse”.
Gå till toppen