Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

OS-platser på spel i Falsterbo Horse Show

En bra tävling i Falsterbo kan leda hela vägen till OS i Rio. – Inga resultat tas med i beräkningen efter veckan här, säger hoppningens förbundskapten Sylve Söderstrand.

Bo Jenå förbundskapten dressyr, Sylve Söderstrand olympisk headcoach hoppning och Staffan Lidbeck förbundskapten fälttävlan under pressträffen inför Falsterbo Horse ShowBild: PETTER ARVIDSON
Falsterbo Horse Show, som pågår 2-10 juli, blir sista chansen för de ryttare som hänger på en töm för att komma med till Rio. I hoppning, dressyr och fälttävlan är ett par namn givna om inte skador ställer till det, men det är en hård strid om de sista platserna i respektive gren.
– Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson gör fyra, felria topprundor och Henrik von Eckermann och Charlotte Mordasini är båda bra i andra omgången i helgen i Rotterdam, säger Sylve Söderstrand.
Fast ett OS utan Södra Sandbys Rolf-Göran Bengtsson låter otänkbart.
– På ett OS krävs ryttare med rutin. Om man tittar tillbaka till OS i Aten så var Peder, Malin och Rolf-Göran med, tre av fyra, och de har alla hästar som klarar vattengravarna bra, säger Falsterbos president Jan-Olof Wannius och Sylve Söderstrand protesterar inte.
En ryttare som också kan blanda sig i OS-leken är Helena Persson med Bonzai. Borta är däremot Flyinges Douglas Lindelöw.
– Udermus har inte visat tillräckligt bra resultat och Zacramento har bara ridit en femstjärnig tävling, säger Söderström.
Det blir ett stjärnspäckat fält i Falsterbo. Det brasilianska landslaget med Rodrigo Pessoa kommer att delta. Dessutom byggs banan av brasilianen Guilherme Jorge, som även kommer att bygga OS-banan i augusti.
– Alla banbyggare har en personlig touch, så det är en oerhörd fördel att få se hur han bygger, säger Sylve Söderstrand.
Nederländerna, Irland, Tyskland, England, Schweiz och Tjeckien är de andra nationerna i lagtävling. Falsterbopubliken kan bland annat se fram emot att få se Jeroen Dubbeldam, med OS-guld och VM-guld i bagaget, på sin tilltänkta OS-häst Zenith.
De svenska stjärnorna i dressyr kommer också till Falsterbo. Förbundskaptenen Bo Jenå har angenäma problem efter flera goda resultat.
– Så här svårt har det aldrig varit, säger Jenå.
i helgen blev laget trea i Rotterdam och Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auriello vann individuellt i küren medPatrik Kittel på Deja på en fjärdeplats. Fem, sex ryttare slåss om de återstående platserna.
I fälttävlan spirar hoppet, bland annat för att Ludwig Svennerstål vann en trestjärning tävling i den gångna helgen före den tyske stjärnryttaren Michael Jung.
– Det var väldigt överraskande. Ingen svensk ryttare har gjort ett bättre resultat i år, säger förbundskaptenen Staffan Lidbeck.
Han har tre ryttare som håller en hög, jämn nivå.
– Vi har varit fyra två OS i rad och det är inget vi är nöjda med. Vi ska slåss om medalj, säger Lidbeck.

De svenska OS-kandidaterna

Hoppning
Troligen klara: Malin Baryard Johnsson, Peder Fredricson och Rolf-Göran Bengtsson.
Slåss om plats fyra och reservplatsen: Henrik von Eckermann, Charlotte Mordasini och Helena Persson.
Dressyr
Uttagna: Tinne Vilhelmson Silfvén och Patrik Kittel.
Slåss om plats fyra och reservplatsen: Mads Hendeliowitz, Therese NIlshagen, Juliette Ramel, Mathisen, Emelie Nyeröd och Jennie Larsson.
Fälttävlan
Troligen klara: Ludwig Svennerstål, Sara Algotsson Ostholt och Frida Andersson.
Slåss om plats fyra och reservplatsen: Niklas Lindbäck, Linda Algotsson och Anna Nilsson.
Gå till toppen