Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Tobias Lindberg: Rajoy kan förlora, trots seger.

Mariano Rajoy.Bild: Francisco Seco
Segerns sötma kan bli kortvarig för Mariano Rajoy. Visst vann den tillförordnade premiärministern och hans konservativa Partido Popular, PP, söndagens parlamentsval i Spanien. Men partiet saknar fortfarande majoritet i parlamentet. Att bilda koalitioner verkar lika svårt nu som efter valet i fjol. Och att en ny vända vid valurnorna inte bröt det låsta politiska läget är bara ett av Rajoys problem. Inom bara några veckor kan han dessutom få svårt att försvara bilden av sig själv och sitt parti.
PP gick till val i rollen som garant för stabilitet i det osäkra ekonomiska läget. Rajoy påminde väljarna om hur åtstramningarna under hans tid vid makten tagit landet ur den akuta krisen. Han framställde det statsfinansiella läget som bevis för att reformpolitiken fungerat och sade sig rent av se utrymme för lägre skatt.
Men till saken hör att statsskulden ligger kvar på hög nivå och att Spanien riskerar sanktioner från EU för att inte ha gjort tillräckligt för att minska sitt budgetunderskott. EU-kommissionen fattar beslut i frågan först i juli.
Under löfte om anonymitet gav en hög tjänsteman inom kommissionen ett förhandsbesked vid ett möte i Bryssel häromveckan.
"Spanien kommer att behöva en tidsmaskin för att undvika sanktioner."
Efter britternas folkomröstning återstår det förstås att se om kommissionen står fast vid den hårda linjen och får en kvalificerad majoritet av medlemsländerna med sig.
Rajoy får hoppas att läget inom EU – ekonomiskt och politiskt – anses vara för känsligt för ett beslut om sanktioner mot eurozonens fjärde största ekonomi. Annars kan han snart stå utan såväl majoritet som förtroendekapital.
Gå till toppen