Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Politisk extremism ökar i Tyskland

Högerextremister, vänsterextrema och islamistiska extremister. Alla slags grupper på de politiska ytterkanterna har ökat sin aktivitet kraftigt, enligt det tyska författningsskyddet BFV:s årliga rapport.

Poliser ingrep mot maskerade demonstranter i samband med att högerextrema demonstrerade i Köln. Arkivbild.
– Extremistgrupper oavsett inriktning vinner terräng i Tyskland, säger inrikesminister Thomas de Maizière.
Enligt BFV har det skett en kraftig uppgång av rasistiska hatbrott, och våld från högerextrema ökade i fjol till 1 408 rapporterade fall från 990 ett år tidigare. Antalet mordbränder mot asylcenter ökade femfaldigt.
I rapporten sägs att sociala forum på nätet spelar en stor roll för radikalisering och spridning av hatpropaganda. Språket i agitationen på nätet bidrar till att avhumanisera minoriteter och leder även till brott utanför nätet.
Våldsbrott av vänsterextrema ökade från 995 rapporterade fall 2014 till 1 608 året efter. Många skedde under upploppen i mars i samband med demonstrationerna mot Europeiska centralbanken i Frankfurt.
Enligt rapporten finns kring 10 000 islamister i Tyskland, och BFV befarar att några jihadister och krigsbrottslingar har tagit sig in i Tyskland under fjolårets stora flyktingvåg då över en miljon migranter och asylsökande kom till landet. Självradikaliserade islamister och jihadister som återvänt från Syrien och Irak pekas också ut som hot.
TT-AFP
Gå till toppen