Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Så används en völvestav!

Först hantverksdagar. Sedan marknad och en rejäl holmgång. Nu har vikingaveckan inletts på Fotevikens museum.

En viking från Berlin. Robert Felgenbauer ritar upp ett mönster som han sedan tänker snida fram ur en träskiva.Bild: Mats Amnell
Fotevikens vikingamarknad lockar varje år ett stort antal vikingar och andra besökare.
På tisdagen inleddes den stillsamma upptakten med hantverksdagar där lokala och tillresta vikingar visar upp sin livsstil och hantverksskicklighet.
Utanför ett av husen sitter Annette Fredin och broderar.
– Mönstret kommer från en gammal runsten där motivet är en man som sitter i en båt. Men jag har bytt ut åran mot en nål och en röd tråd, berättar hon.
Annette Fredin tillhör de forntidsintresserade personer som under sommarhalvåret bosätter sig i byn och klär sig och lever som vikingar.
En regel är att de boende inte får ha moderna föremål eller kläder. Men Annette Freddin har fått dispens för sin rullstol.
– Jag tycker om det här livet av flera skäl. Det är rofyllt, vi lever inte efter klockan och man slipper se människor med telefoner och datorer. Det är historien, hantverket och att man är mycket utomhus och umgås med de andra som bor här, säger hon.
Vid ett av tälten försöker Daniel Grimhammar intressera några besökare för sina smidesföremål. Framför honom ligger krokar, tänger och handtag. Den som vill ha något större kan köpa en stekpanna som ser ut som en brödspade av järn.
– Det är bra med långt skaft. Då kan man hålla avstånd till värmen och röken från elden, säger han.
Ett av de mera udda föremålen, som ser ut som en blandning mellan en pil och en visp, visar sig vara en völvestav.
En völva var en forntida spåkvinna med hög ställning i samhället.
– Sådana stavar har påträffats i kvinnogravar. Det finns de som tror att stavarna har använts som grillspett. Men användning i olika ritualer är troligare, säger Daniel Grimhammar som är både smed och arkeolog.
Vem köper en völvestav idag?
– Åtgången är inte direkt strykande. Jag har sålt en till ett museum. Andra köpare finns bland de som är intresserade av att leva vikingaliv och personer som är asatroende och använder staven i sin sejd, säger Daniel Grimhammar.
Hantverksdagarna vid Fotevikens museum pågår 28-30 juni. Direkt efteråt, 1-3 juli, tar vikingamarknaden vid.
Förutom försäljning av olika produkter med forntida anknytning arrangeras då uppvisningar, tävlingar och ett stort slag mellan vikingar utrustade med tidstypiska kläder och vapen.
Gå till toppen