Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kävlinge

Studsigt mästerskap gav hopp på sommarläger

En hare, två belgiska jättar och 18 sommarlovslediga barn. När Barsebäcks 4H-gård ordnade mästerskap i kaninhoppning fick alla som ville chansen att skutta sig runt en felfri runda.

Alice Wikberg och kaninen Felix tog sig utan problem vidare till andra omgången i kaninhoppningsmästerskapet. Dagen till ära hade Alice Wikberg dessutom fått en fin kanininspirerad ansiktsmålning.Bild: Johanna M Karlsson
– Vi har velat ha den här tävlingen i ungefär ett halvår, men vi har inte haft någon hoppmatta förut, säger Emelie Skepö.
Hon har tillsammans med sin syster Amanda Skepö och kompisarna Maja Cedergren och Alice Wikström arrangerat tävlingen. De har alla ett stort kaninintresse, som de vill dela med sig av till sina lägerkompisar.
18 barn som deltar i 4H-gårdens dagläger hade anmält sig till start. En del av dem hade med sin egen kanin, andra fick hoppa tillsammans med kaniner som bor på gården.
– Vi har olika aktiviteter här varje dag. Det behövs något roligt som barnen kan göra på sommaren, och som inte nödvändigtvis måste ha någonting med idrott att göra, säger Louise Forssell som driver Barsebäcks 4H.
– Alla barn som är med på lägret är delaktiga och hjälper till att tar ansvar för djuren och deras skötsel. De är dessutom jätteduktiga på att hitta på egna aktiviteter. Det här mästerskapet har de till exempel organiserat helt på egen hand.
Lousie ForssellBild: Johanna M Karlsson
Den långa gröna hoppmattan, som de fått av Unisport i Landskrona, var inte nödvändig för att mästerskapet skulle kunna gå av stapeln, men den gjorde det hela lite lättare.
– Man kan hoppa på gräs också, men då vill min kanin bara stanna och äta, säger Amanda Skepö.
En del kaniner for banan fram - medan andra tog det lite långsammare. Belgiska jättekaninen Zelda var en av de senare, men Hanna Zander gjorde vad hon kunde för att få fart på sin hoppkompis.Bild: Johanna M Karlsson
En del av ekipagen som deltog hade aldrig tävlat i kaninhoppning förut, medan andra var mer erfarna. Arrangören Emelie Skepö tävlar i kaninhoppning till vardags, och hon hade ett par tips för den som också vill börja med sporten.
– Det gäller att träna lagom mycket. Tjugo minuter åt gången räcker, för det gäller att se till att kaninen inte blir för trött och inte tycker att det är roligt längre.
För att alla skulle kunna vara med i mästerskapet, oavsett tidigare tävlingsvana, tävlade alla i den så kallade "miniklassen”. Det innebar att inga hinder var högre än 20 centimeter.
Joel Hansson var mycket nöjd med hopprundan han och haren Zoe precis klarat av. Efter tävlingen vilade de tillsammans i gräset bredvid banan.Bild: Johanna M Karlsson
För haren Zoe var hindren inga problem.
– Harar brukar inte vara bra på att hoppa eftersom de har långa ryggar och inte har så bra koll på sina bakben, säger kaninföraren Joel Hansson.
Men ekipaget klarade ändå sin runda galant. Zoe gled enkelt över alla hinder - men rundan slutade ändå på ett fel.
– Det var inte hennes fel, det var jag som klantade mig och fastnade med kopplet så att vi rev ett hinder. Hon är fantastisk, säger Joel Hansson.
Gå till toppen