Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Staffanstorp

Antalet inbrott har minskat med trettio procent i Staffanstorp

I snart ett år har polisen i Staffanstorp bekämpat bostadsinbrott med hjälp av DNA-märkning. Satsningen verkar ha gett bra resultat.

Polisen Henrik Widmark visar hur polisen kan lysa med en särskild lampa på ett föremål för att se om det är märkt med DNA-färg.Bild: Lars Brundin
– När vi startade det här projektet i september förra året satte vi som mål att minska bostadsinbrotten med trettio procent på ett år. Det har vi lyckats med och det är verkligen glädjande, säger kommunpolis Christer Stålhandske.
Staffanstorp har som första kommun i landet varit med och testat metoden med DNA-märkning. Alla boende i kommunen har till ett reducerat pris kunnat köpa ett kit med DNA-färg som de sedan kunnat stryka på olika värdesaker, exempelvis datorer och tv-apparater.
Varje färgflaska har ett innehåll med en särskild DNA-sträng som registreras i en databas. Om polisen sedan hittar ett föremål som de misstänker är stulet kan de lysa på det med en särskild lampa och se om de hittar någon märkning. Gör de det kan de enkelt slå upp den rättmätige ägaren i databasen.
Hittills har ungefär 2 000 hushåll i Staffanstorp anslutit sig till projektet.
– Än går det inte att säga med säkerhet vad som har orsakat minskningen av inbrott som vi ser i Staffanstorp, men jag tror att DNA-märkningen har gjort skillnad, säger Christer Stålhandske.
– Vi har gått ut med mycket information till kommuninvånarna om märk-DNA och många har anammat det vilket har en avskräckande effekt. Och samtidigt som man lär sig om en brottsförebyggande insats så kanske man tänker till kring sitt boende och hur man kan förebygga inbrott på andra sätt.
För att utvärdera projektet har man nu skickat ut en enkät till slumpvis utvalda hushåll bland de som medverkat. Svaren från enkäten ska sedan skickas till Stockholms universitets kriminologiska institution, som har fått i uppgift av Brottsförebyggande rådet att utvärdera projektet.
– Och det är där vi står idag. Efter utvärderingen får vi se hur vi kan jobba vidare med den här metoden, säger Christer Stålhandske.
Gå till toppen