Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Därför var de dödande skotten inte nödvärn

Tingsrätten anser att den 68-årige mannen som sköt ihjäl två bröder utanför sitt hus i Vallåkra hade tid att tänka efter innan han avlossade de två skotten.

Advokat Lars Kruse är nöjd med 68-åringen inte dömdes för mod, men anser att det borde blivit en friande dom. Därför lutar det åt att fängelsedomen för dråp överklagas.Bild: Sven-Erik Svensson
I en lång och resonerande dom kommer Helsingborgs tingsrätt fram till att de två skotten som dödade de unga bröderna inte kunde vara nödvärn. Inte helller så kallad nödvärnsexcess.
Men man ansåg heller inte att skotten var mord. Därmed fick varken åklagarsidan eller försvaret fullt gehör för sin argumentation i tingsrätten.
Åklagarna ansåg att 68-åringen skulle dömas för mord men i stället blev det dråp och i stället för 15 års fängelse blev det fyra år.
Försvaret hävdade å andra sidan att 68-åringen skulle frias eftersom han agerat i självförsvar. I sitt yrkande lade man till nödvärnsexcess om det skulle vara så att tingsrätten inte tyckte att det var ett riktigt nödvärn.
Nödvärnsexcess innebär i det här fallet att situationen var så skrämmande och hotfull att 68-åringen inte kunde besinna sig.
Men inte heller det accepterade tingsrätten.
Helsingborgs tingsrätt tror på 68-åringen när han säger att han var väldigt rädd under händelsen. Men det räcker inte att vara rädd.
– Händelseförloppet har inte varit så snabbt att det saknats tid för eftertanke, säger domaren Karoline Fridolf i ett pressmeddelande.
Hon konstaterar också att det inte var fråga om en direkt konfrontation och att hotet därmed heller inte varit så akut.
– Mannens agerande har trots rädslan varit kontrollerat och medvetet.
Advokat Lars Kruse håller inte med, utan anser att tingsrätten borde utgått ifrån 68-åringens uppfattning och upplevelse och då kommit till slutsatsen att han agerade utifrån sin rädsla och inte kunde besinna sig.
– Här har domstolen gjort någon slags objektiv bedömning av situationen men man har inte sagt vilka handlingsalternativ vår klient hade, säger Lars Kruse och fortsätter:
– Det lutar åt att vi klagar på domen.
Hur åklagarna ska göra är oklart eftersom de är på semester och inte nåtts för en kommentar. Men det rimliga är att om försvaret överklagar domen så gör även åklagarsidan det.
Skälet till det är att hovrätten därmed får möjlihet att göra en egen och fri bedömning.
Läs också Två år i fängelse för Vallåkraskotten
Polis och tekniker på plats efter dubbelmordet.Bild: Britt-Mari Olsson
Brödernas föräldrar och fyra syskon begärde skadestånd av 68-åringen, men det blev bara föräldrarna som fick. Orsaken till det är att ingen av de två bröderna hade haft någon närmare relation med sina syskon, inte ens bott tillsammans med dem under någon längre tid.
Föräldrarna hade begärt vardera 100 000 kronor i skadestånd, men fick hälften. det vill säga 50 000 vardera. Vilket är en schablonersättning.
Den 68-årige mannen har begärt att få tillbaka hagelgeväret han sköt ihjäl bröderna med, men det gick inte Helsingborgs tingsrätt med på.
Läs också 68-åringen berättar om skotten
Gå till toppen