Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Max Wiman: Kan bli dyrt att resa till OS med trupp i obalans

Det här handlar om obeslutsamhet som lett till obalans. Är inte överraskad över Pia Sundhages OS-trupp till Rio, men tycker det är obetänksamt hur framtungt hon lastar planet till Brasilien.

Sveriges förbundskapten Pia Sundhage under presentationen av OS-truppen.Bild: Anders Bjurö
Den svenska förbundskaptenen har - med viss rätt - hyllat sin tillgång på unga anfallsspelare, men det har också visat sig i landskamperna i vår att hon inte kunnat bestämma sig. Alla har fått vara med i truppen och alla byten har gått åt för att få in alla forwards på planen. Lite överdrivet.
Det kan vara sin sak i kvalmatcher mot sämre motstånd, men i ett olympiskt spel, i jakten på medaljer, bör det råda balans i truppen. Inte minst när det - dumt nog - bara är tillåtet att ta med arton spelare.
Pia Sundhage fick ändå "kill one darling" (det låter för hemskt om man översätter), Pauline Hammarlund kom inte med. Men fem anfallare sitter längst fram i planet och då finns dessutom mittfältaren Kosovare Asllani som alternativ till tre platser.
Sundhage borde ha stakat ut kursen tidigare, men åtminstone nu lämnat en darling till hemma. Jag tycker inte att Olivia Schough ännu regelbundet presterat på en nivå som gör att hon är med i min trupp.
Sex försvarare ska täcka upp fyra platser. Jo, jag vet. Elin Rubensson kan också spela där - men faktum är att hon lika gärna kan spela där framme också. Nu är hon uttagen som mittfältare.
Det kommer förstås att uppfattas som provinsiellt, men jag är förvånad och besviken över att Rosengårds Amanda Ilestedt och Lina Nilsson båda är lämnade utanför. Extra tungt och lite märkligt med Nilsson, som varit med i så många år och nu inte ens är reserv. I teorin är det möjligen lättare att motivera att en tidigare ryggskadad Amanda Ilestedt har lite matchning i kroppen - men å andra sidan är hon bättre än före skadan, då hon var given, och å tredje sidan har Sundhage plockat med Emilia Appelqvist som knappt är tillbaka efter en meniskskada.
Att Amanda Ilestedt inte är med i truppen är i praktiken obegripligt. Sundhage åker till Rio med tre mittbackar i truppen. Men reglerna är minst sagt märkliga, det ska tilläggas. För de fyra reserverna - Amanda är en av dem - följer med till Brasilien, är inte en del av truppen men kan enligt uppgifter FC Rosengård fått i dag sättas in när som helst under turneringen. Jag förmodar att ordinarie truppspelare måste utgå för resten av turneringen. Annars kunde ju trupperna ha varit 22 spelare i stället. Vilket innebär att denna backup inte gäller vid en avstängning, då står Sundhage med två mittbackar.
Förbundskaptenens fixering vid sina anfallsspelare kan bli dyrköpt i ett OS, där det minst lika mycket handlar om att försvara sig. Den kan kosta en OS-medalj.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen