Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mannen som slog sönder kyrkan begärd häktad

Den man som bröt sig in och slog sönder delar av St Pauli kyrka i centrala Malmö har begärts häktad för grov skadegörelse.

Det var under natten till måndagen som en 40-årig man bröt sig in i St Pauli kyrka i centrala Malmö. När polisen skulle gripa honom gick mannen till attack med en träpåk. Nu har han begärts häktad för grov skadegörelse.
Enligt vad polispatrullen på platsen uppfattade var motivet till attacken att visa missnöje med Sveriges hållning i Palestinafrågan.
Läs också Man slog sönder kyrka i centrala Malmö
– När polispatrullen kommer in så befinner han sig högst upp i kyrkan, skrikandes Allahu akbar, sa kommissarie Mats Attin vid kriminaljouren efter gripandet.
Enligt vittnen från den aktuella natten ska mannen ha skrikit och krossat fönsterrutor utanför kyrkan innan han bröt sig in genom huvudentrén. När polisen väl kom till platsen hade han krossat minst 16 fönsterrutor.
Den misstänkte gärningsmannen har suttit anhållen sedan i måndags och först på onsdagen kunde fingeravtryck bekräfta mannens identitet. Han är asylsökande i Sverige sedan 2012 och är född 1976, mannen har inte gått att förhöra sedan händelsen.
– Han har varit i för dåligt skick, vi får hoppas det går att genomföra häktningsförhandling under morgondagen, säger åklagare Victoria Ingered.
På onsdagen hade det hållits tre stycken vittnesförhör och häktningsförhandlingen mot mannen hålls klockan 11.30 på torsdagen.
Gå till toppen