Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Olle Lönnaeus: Olle Lönnaeus: Islamiska statens förluster på slagfältet ökar hotet mot Europa

"Islamiska staten" förlorar på slagfältet i Irak och Syrien, "kalifatet" krymper och jihadisterna stupar i tusental.
De senaste tjugo månaderna har mer än 25 000 IS-krigare dödats under den USA-ledda koalitionens bombräder, enligt amerikanska säkerhetskällor.
Av de 300 svenskar som anslutit sig till IS har nu 45 eller nästan var sjätte jihadist mist livet, uppger Säpo.
Det betyder dock inte att hotet mot Europa minskat.
Tvärtom.
Istanbul må ligga på gränsen mellan Europa och Asien. Men terrorattacken mot den internationella flygplatsen Atatürk, som krävt 41 dödsoffer, bekräftar farhågorna att IS nu ökar sina ansträngningar att slå mot civila mål i "fiendeland".
Som av en tillfällighet överlämnade Sveriges samordnare mot våldsbejakande extremism samma dag en "nationell strategi" till demokratiminister Alice Bah Kuhnke.
Det mesta av innehållet var känt: Varje kommun måste ha en lokal samordnare, en handlingsplan för att förhindra radikalisering av unga och en hjälptelefon för anhöriga.
Tidigare har samordnaren varit kritisk till Malmö kommun, som beskyllts för att sopa problemet under mattan. Nu konstaterar den tillförordnande samordnaren Daniel Norlander att mycket blivit bättre.
"Vissa kommuner ansåg inte att extremismen var en fråga som låg på deras bord. Men efter terrordåden i Frankrike har attityderna förändrats", säger han.
Den svenska strategin innebär ett tätare samarbete mellan stat och kommun för att förhindra att fler jihadister ger sig av.
Enligt Europas säkerhetstjänster har terrorresorna till Syrien och Irak avtagit en aning det senaste året. Kanske avskräcker de höga dödstalen; även från andra EU-länder rapporteras att 15-20 procent av de "egna" jihadisterna stupat i Syrien och Irak.
Det senaste året har IS-ledningen i "kalifatets" huvudstad Raqqa allt enträgnare – bland annat i webbaserade "Amaq News" – uppmanat anhängare runt om i världen att slå till i sina hemländer.
Ännu är det inte helt klarlagt att attacken i Istanbul verkligen utförts av IS. Men alla tecken pekar på det.
Dådet utfördes på årsdagen efter att IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi utropade ett kalifat i Syrien och Irak 2014.
Dessutom bär själva utförandet terrorsektens prägel. Det finns likheter både med IS-attacken i Paris i november och med dådet i Bryssel i mars, där 23-årige Osama Krayem från Malmö spelade en central roll.
Tre attentatsmän i bombvästar trängde in på Atatürks flygplats och öppnade eld med automatvapen innan de sprängde sig själva i luften.
Precis som vid andra terrordåd är gärningsmännens syfte att visa styrka och injaga skräck.
"Se där, vi kan döda er var som helst på jorden", är budskapet.
Istanbuls flygplats är en internationell knutpunkt där tusentals turister och affärsresenärer dagligen passerar.
Därmed understryker attacken än en gång att den demokratiska världen måste öka samarbetet mot terrorismen.
I fallet med Turkiet har det inte alltid fungerat smärtfritt.
Länge spelade den turkiske presidenten Tayyip Erdogan ett dubbelspel i kriget i Syrien.
Samtidigt som Turkiet ingick i USA:s koalition mot IS underlättade turkarna i smyg för terrorsekten att bekämpa kurdiska styrkor. För regimen i Ankara har nämligen de kurder som kämpar för ett eget land i decennier varit ett större hot än islamistiska jihadister.
Enligt västerländska säkerhetskällor släppte turkiska myndigheter fram till i fjor igenom en strid ström av IS-rekryter från Europa till Syrien. Erdogan såg helt enkelt IS som ett vapen för att försvaga kurderna.
Men det senaste året har IS utsatt Turkiet för en rad blodiga terrordåd, varav det mot flygplatsen i Istanbul bara var det senaste.
Det har fått turkarna att stoppa allt fler IS-jihadister från Europa – och trappa upp sina bombningar av terrorsektens fästen i Syrien.
Gå till toppen