Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Österlenfamilj i eget tv-program om självhushållning på landet

Familjen Mandelmann har en självförsörjande gård på Österlen. I januari är de huvudpersoner i ett nytt program i TV4.

Gustav och Marie Mandelmann, som bor på den självförsörjande gården Djupadal utanför Simrishamn.Bild: Cecilia Möller/TV4
– Vi jobbar tillsammans, odlar, har djur, snickrar och försöker förädla platsen vi bor på. Det är väldigt roligt att få visa upp alltihop. Jag tror verkligen att landsbygden är framtiden. Här finns gott om plats och massor av möjligheter att pröva vingarna, säger Gustav Mandelmann, som tillsammans med sin fru Marie och yngste sonen Aron bor på den självförsörjande gården.
Under sommaren flyttar även de tre vuxna barnen in på gården i Rörum norr om Simrishamn och hjälper till att driva caféet och besöksträdgården.
Familjen Mandelmann flyttade till Österlen från Stockholm för 20 år sedan, när intresset för odling och självhushåll växte sig allt större.
– Vi fick vårt första barn och blev mer och mer medvetna om maten vi åt och var allting kom ifrån. Vi hade en odlingsgrupp i stan där vi odlade potatis, och så till slut tog vi steget fullt ut och hade sån tur att vi hittade den här gården, berättar Gustav Mandelmann.
I åtta entimmesavsnitt kommer tittarna att få följa familjen från morgon till kväll i allt från djurskötsel, bygge, matlagning och utflykter, från tidig vår till sen höst. På gården bor dessutom ett hundratal djur: hundar, kor, höns, grisar, får och bin. Hittills har tre avsnitt spelats in. Övriga avsnitt spelas in i augusti och under hösten.
Har du något självhushållningstips till oss som fortfarande bor kvar i stan?
– Skaffa en maskkompost som du ställer under diskbänken! Allt du behöver är en låda med några hål i så att maskarna får syre, och någon sorts avrinning för vattnet så att de inte drunknar. Åk ut till landet eller gå till en park och hämta mask och lite dynga att starta med. Sen matar du komposten efterhand med ditt hushållsavfall. Jorden kan du använda till dina blommor eller för att odla saker, säger Gustav Mandelmann.
Tv-programmet om familjen Mandelmann har premiär i januari nästa år.
Gå till toppen