Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Forskare i Alnarp jagar fruktade fruktflugan

Med hjälp av syntetisk jäst och ett bekämpningsmedel hoppas en forskargrupp i Alnarp norr om Malmö kunna stoppa den asiatiska suzukii-flugan, som förstört frukt- och bärodlingar i Europa och USA.

Den är bara tre millimeter och kom till Sverige för två år sedan, kanske via importerade blåbär. Nils Carlsson, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Skåne, har jämställt den med mördarsnigeln.
– Detta är allvarligt och kanske det största problem på bär vi haft, säger Paul Becher, forskare på institutionen för växtskyddsekologi vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp norr om Malmö. Han och fyra kolleger jobbar nu intensivt med att försöka stoppa den fruktade pytteflugan. – De skånska bärodlarna är oroliga, liksom vi . Vi vet inte hur detta kommer att bli, säger Paul Becher.
Den lilla glupska flugan har redan förstört stora bärodlingar i Europa och i Schweiz har man i år skördat hallon extra tidigt för att slippa angrepp.
Forskarteamet på Alnarp samarbetar med Hushållningssällskapet och Jordbruksverket och har kontakt med cirka 40 kommersiella bärodlare. Man har nu satt ut 20 fällor och målet är att på konstgjord väg kunna framställa de tre-fyra ämnen i vanlig brödjäst som visat sig attrahera just den här flugan.
Genom att kombinera lockämnet och ett bekämpningsmedel som används i organisk odling hoppas man kunna minska den glupska flugans framfart.
Suzukii-flugan finns naturligt i Asien och kom till Europa och USA 2008, troligen med kinesiska blåbär. Till Sverige kom den 2014. Här har den inga naturliga fiender och kan därför föröka sig snabbt. Favoritfödan är blåbär, hallon, jordgubbar och körsbär till exempel. Drosophila suzukii, som den heter, är nära släkt med bananflugan men en viktig skillnad är honans sågtandade äggläggningsrör som gör att hon kan lägga ägg i även omogna bär.
Paul Becher och hans kolleger på Alnarp jobbar med försök i karantänlaboratorium och olika bekämpningsstrategier för att den fruktade suzukiflugan inte ska få fäste i Sverige.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen