Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Region Skåne kan bryta avtal med antroposofisk klinik

Region Skånes avtal med den antroposofiska Vidarkliniken kan komma att sägas upp i förtid. Bakgrunden är att det kommit fram uppgifter som hävdar att behandlingen grundar sig på alternativmedicin och inte skolmedicin.
– I fall där det uppvisas allvarliga missförhållanden så kan avtal sägas upp men detta måste då säkerställas, säger regionrådet Anders Åkesson (MP).

Region Skåne är ett av flera landsting som har avtal med den antroposofiska Vidarkliniken i Järna utanför Stockholm. Under gårdagen avslöjade Sveriges Radios Ekoredaktion att landstinget i Stockholm inte kommer att förlänga sitt avtal. En färsk granskning av Vidarklinikens verksamhet visar på stora brister.
– Man grundar inte sin verksamhet på skolmedicin utan det är alternativmedicin som dominerar. En annan brist är journalföringen. Det kan låta byråkratiskt men det handlar om patienternas säkerhet, säger hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink till Ekot.
Region Skåne har haft avtal med Vidarkliniken sedan 2009. Det rör sig om mellan 25 och 40 skåningar som varje år får rehabilitering i samband med utmattningsdepression och fibromyalgi. Friskförklarade cancerpatienter kan också söka sig till kliniken. Avtalet förlängdes förra året och löper ut 2019. Enligt regionrådet Anders Åkesson (MP) har de Skånepatienter som hört av sig till honom varit nöjda med vården och det har inte kommit in någon anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Men med tanke på de nya uppgifterna kommer Region Skåne att besöka Vidarkliniken innan sommaren är över.
– Och om vi i samband med besöket ser ett behov av en medicinsk revision kommer den att starta inom kort, säger Anders Åkesson.
På Vidarkliniken slår man ifrån sig kritiken.
– Vår verksamhet grundar sig absolut på skolmedicin. Kritiken som kommit fram i rapporten gäller brister i dokumentationen och det är redan åtgärdat, säger Ursula Flatters på Vidarkliniken.
– Vi har även gjort en egen oberoende revision där man uttalar sig att vi arbetar enligt skolmedicin.
Fotnot. Under torsdagen beslutade regeringen att ta bort det undantag som sedan 1993 getts till antroposofiska medel. Undantaget har gett Vidarkliniken rätt att erbjuda antroposofiska preparatet utan Läkemedelsverkets godkännande.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen