Signerat

Tobias Lindberg: Tobias Lindberg: Ett gemensamt mål värt en tårta.

Sverige har fått ett nytt överskottsmål. Finansdepartementet firar med tårta. Den må vara grön med en socialdemokratisk röd ros, men det lär finfikas på fler håll än i regeringskansliet.
På torsdagen kom beskedet att samtliga riksdagspartier utom SD har enats om ett nytt finanspolitiskt ramverk och av allt att döma hamnat på en god kompromissnivå. Istället för det balansmål som regeringen förespråkat enades partierna om att statens finanser ska gå med överskott på 0,33 procent av BNP över en konjunkturcykel.
Hittills har siktet varit ställt på 1 procent, men på kort sikt ger ändringen inte finansminister Magdalena Andersson (S) större spelrum. Den ekonomiska politiken har inte hållit sig inom ramarna sedan finanskrisen 2008. Samtidigt har politiska och ekonomiska bedömare på senare tid blivit allt mer eniga om att det femton år gamla enprocentsmålet har spelat ut sin roll.
Men ordning och reda i statsfinanserna har inte blivit omodernt. Tvärtom – grundläggande samsyn i budgetfrågor är av särskilt stor vikt i ekonomiskt osäkra tider som nu.
Vid en presskonferens kallade Andersson överenskommelsen en seger för hela Sverige. Det är den – även om få utöver de närmast inblandade lär fira.
Gå till toppen