Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Efter åtalet: Nazisten presenterar motbevis

Varför var Showan Shattak utrustad med tandskydd som används av boxare? Varför var vissa maskerade? Nu presenterar nazisten Andreas Karlsson omständigheter som han hävdar visar att han är oskyldig i den omtalade sammandrabbningen på Möllan 2014.

Polisen hittade ett blodigt tandskydd i Showan Shattaks jackficka. Detta tyder på att han var mentalt förberedd på att slåss, menar försvaret, som hävdar att det var det andra gänget som initierade bråket.Bild: Polisen
I polisförhören har nazisten Andreas Karlsson konsekvent vägrat att svara på frågor om vad som hände natten den 9 mars 2014, då flera personer höggs med kniv och misshandlades svårt. En av dem, Showan Shattak, var nära att mista livet.
I förhören har Andreas Karlsson upprepat samma svar på polisens frågor:
"Inga kommentarer".
Nu bryter han tystnaden och lovar att han ska svara på frågor under rättegången som inleds nästa vecka.
Via sin advokat har han lämnat in en redogörelse till tingsrätten där han pekar på flera omständigheter som han menar visar att han är oskyldig, och att det enligt honom var "vänsteraktivisterna" som attackerade honom och hans kompisar.
En av omständigheterna är det blodiga tandskydd som polisen hittade i Showans Shattaks jackficka efter händelsen.
Enligt Andreas Karlsson och hans advokat visar tandskyddet att Shattak var förberedd på att använda våld den aktuella natten.
Sydsvenskan har gått igenom den drygt 900 sidor långa polisutredningen. I den framgår det att Showan Shattak köpt tandskyddet på Stadium.
Enligt tillverkaren används tandskyddet för att undvika munskador vid boxning.
- Jag vill inte kommentera något som kommer tas upp under rättegången i förväg, säger Showan Shattak och hänvisar till vad han har sagt i polisförhören.
Till polisen har Shattak uppgett att han använt tandskyddet när han sovit eftersom han hade skadat en tand.
När polisen frågar varför han hade tandskyddet med sig ut, svarar han att han inte skulle sova hemma den natten och att han inte använt tandskyddet vid händelsen.
Men i förundersökningen kan man läsa att tandskyddet var blodigt.
Showan Shattaks egna gissning i förhören är att blodet kan ha kommit från den skadade tanden, eller så har någon av hans vänner blodat ner tandskyddet efteråt.
I redogörelsen till tingsrätten vill Andreas Karlsson, via advokaten, kallat ett antal poliser som vittnen. I flera av deras rapporter beskrivs händelsen som ett slagsmål mellan två parter, snarare än en attack från en sida.
Men frågan är hur värdefulla polisens vittnesmål är.
I förundersökningen framgår det att de första poliserna kom till platsen i ett sent skede. Vem som har attackerats av vem kan de omöjligt ha sett.
I Andreas Karlssons redogörelse till tingsrätten hänvisas även till att andra vittnen, som försvaret hoppas ska kunna styrka att de åtalade egentligen var i kraftigt underläge och att de åtalade handlat i nödvärn.
Ett av vittnena har sitt fönster precis ovanför trottoaren där bråket utbröt.
I polisförhör berättar vittnet om att gänget som slogs mot högerextremisterna uppgick till 10–15 personer. Vittnet berättar att de "kastade cyklar och glasflaskor omkring sig. Några av dem var maskerade genom att ha halsduk uppdragen framför näsa och mun".
Att de var maskerade stärker bilden av att det var "vänsteraktivisterna" som initierade bråket, menar försvaret.
Men i förundersökningen kan man se att de många vittnesuppgifterna går isär. Vissa uppfattar att de är maskerade, medan andra inte ser någon maskering alls.
I polisförhören får Showan Shattak frågan om han var maskerad. Han svarar att han inte minns, men att det var kallt ute och att mössa och halsduk kanske kan uppfattas som en maskering.
– Vi vill uppmärksamma rätten om den här bevisningen, säger Andreas Karlssons advokat Theodor Nordenadler.
Enligt advokaten handlade de åtalade i självförsvar, men hur det kunde leda till att deras motståndare fick motta upprepade knivhugg, fyra av dem i ryggen, nämns inte i Andreas Karlssons redogörelse.

Nazistattacken på Möllan

Det var vid Folkets park efter den feministiska manifestationen "Ta natten tillbaka" på internationella kvinnodagen i mars 2014 som det uppstod bråk mellan de två gängen.
Flera personer skadades allvarligt efter att ha blivit huggna med kniv. MFF-profilen Showan Shattak låg nedsövd efter händelsen och vara nära att mista livet.
Nästa vecka inleds rättegången mot nazisten Andreas Karlsson, 32, och en 29-årig man. De åtalas för flera fall av misshandel, grov misshandel och mordförsök.
Gå till toppen