Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Sundspendlare vänder sig till JK för att få skadestånd

Öresundsregionens pendlare ska ansöka om ekonomiskt skadestånd på 30 000 kronor per person hos Justitiekanslern. De får hjälp i rättsprocessen av Sydsvenska handelskammaren.

Id-kontroll vid Kastrup, olaglig enligt det skadeståndskrav som Sydsvenska handelskammaren nu hjälper sundspendlare att förmedla till Justitiekanslern.Bild: Patrick Persson
Sedan den 4 januari genomförs två sorters gränskontroller i Öresundsregionen.
Varje Öresundspendlare som pendlar med tåg eller färja måste dels passera en id-kontroll vid Kastrup eller vid hamnen i Helsingör, dels gå igenom en passkontroll vid Hyllie eller i Helsingborg.
De här dubbla kontrollerna har enligt Sydsvenska handelskammaren framför allt drabbat regionens tågpendlare hårt.
Under de senaste månaderna har Sydsvenska handelskammaren undersökt det rättsliga läget vad gäller id-kontrollerna.
Och man har kommit fram till att kontrollerna inte är förenliga med gällande lagregler. Pendlarna bör därför ha rätt till ersättning för id-kontrollerna i form av både kränkningsersättning och ekonomiskt skadestånd från svenska staten.
Enligt ett pressmeddelande från handelskammaren stöds slutsatsen av ett rättsutlåtande från Joakim Nergelius, professor i rättsvetenskap.
I maj undersökte intressegruppen Öresundsrevolutionen samtidigt intresset hos pendlare att lämna in en ansökan om ersättning till Justitiekanslern.
"Efter att ha konstaterat att det både finns rättsligt underlag för att gå vidare samt ett stort intresse hos Öresundsregionens pendlare fortsätter därför arbetet med att hjälpa pendlare att lämna in en gemensam ansökan till JK under hösten", heter det i Handelskammarens pressmeddelande.
Därför har Sydsvenska handelskammaren anlitat advokatbyrån Vinge för att vara ombud i samband med en ansökan till JK. Öresundsrevolutionen kommer att samla in namn bland pendlare som är intresserade av att kräva skadestånd.
– De tillfälliga gränskontrollerna enligt Schengen i sig har vi inte haft synpunkter på. Men id-kontrollerna har i sin tillämpning blivit ett problem för arbetsmarknaden i regionen, säger Per Tryding, vice VD vid Sydsvenska handelskammaren.
– Vi vet ju att JK kritiserat hela den här processen. Därför är det väl värt för oss att vända oss dit för att få id-kontrollerna prövade.
Enligt Niels Paarup-Petersen, talesperson för Öresundsrevolutionen, är det viktigt att få besked från JK om huruvida id-kontrollerna är lagliga.
– Vi hoppas pendlarna kommer att kunna få en rimlig ersättning och förhoppningsvis slippa id-kontrollerna på sikt, säger han.
I slutet av augusti skickar Handelskammaren in sin inlaga till JK, som därefter lär behöva någon månad på sig för att ta ställning till skadeståndsanspråken.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen