Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

När trauman väcker gamla minnen till liv

En omskakande händelse fick Anders de la Motte att tänka tillbaka på barndomen. Samtidigt inspirerade den författaren att skriva sin nya roman. I morgon startar HD:s och Sydsvenskans sommarföljetong "Slutet på sommaren".

"Romanen är nog den som är längst bort från min egen yrkesbakgrund. Men däremot är den närmare mig som privatperson", säger Anders de la Motte som tidigare arbetat som polis och säkerhetschef. "Slutet på sommaren" är hans sjätte roman.Bild: Anders Hansson
Författaren befinner sig på ett soligt Mallorca när han svarar i luren. Det är en plats som skiljer sig mycket från den mer melankoliska stämningen i hans nya spänningsroman som utspelar sig i Skåne.
– Förutom att den skånska landsbygden är vacker så var jag nyfiken på att själv skriva om den, förklarar Anders de la Motte.
Han är född och uppvuxen i Skåne. Billesholm för att vara mer exakt, ett litet samhälle i Bjuvs kommun med några tusen invånare. I "Slutet på sommaren", som författaren precis hunnit skriva klart, beskriver han dock för allra första gången hemtraktens välbekanta miljöer. Om än med fiktiva ortsnamn och karaktärer.
Vanligtvis är det staden som agerar bakgrund i Anders de la Mottes böcker. Men den hårdkokta polismiljön i Stockholm - som bland annat beskrivs i hans senaste roman "Ultimatum", i fjol prisad som landets bästa kriminalroman - har nu alltså fått ge vika för en lugnare plats.
För två år sedan drabbades Anders de la Mottes far, en skånsk lantbrukare, av en stroke. En händelse som har satt sin prägel.
– 2014 var ett väldigt tufft år. För det första var frågan om han skulle överleva och när han, som väl var, gjorde det fick vi sälja gården och göra om livet för mina föräldrar och indirekt för mig och min syster. Det satte igång en hel del tankar. Jag fick inse att jag nu faktiskt inte är ett barn längre, jag är medelålders och vissa saker blir plötsligt väldigt definitiva.
Det nämner Anders de la Motte som en anledning till den melankoliska stämningen som inte funnits i hans fem tidigare verk.
"Slutet på sommaren" hanterar ämnen som saknad, sorg och att som vuxen blicka tillbaka på sin barndom och se den med nya ögon. Precis som författaren själv har gjort de senaste åren. Det har lett till många samtal med fadern, som romanen också är tillägnad.
Samtidigt som de egna upplevelserna inspirerade historien blev landsbygden också en tacksam miljö för författaren. Han påpekar hur familjen spelar en mycket större roll på landet, att folk bedömer ens karaktär baserat vem man är släkt med.
– Det finns en hel del friktionsytor där också, som inte finns i staden. Gränser, var börjar ditt och mitt, gamla historier som kan hänga kvar ett par generationer. Man kan vara arga på varandra för saker som hände för 50 år sedan. Som spänningsförfattare är det ju tacksamt att plocka från, säger Anders de la Motte.
Han påpekar dock att han har försökt undvika stereotypa karaktärer. Människor på landet porträtteras ofta som trångsynta, något författaren själv inte tycker stämmer överens med hans upplevelser. Han lockas mer av att skapa nyanserade människor som är i gråzonen mellan det goda och det onda, karaktärer han upplever som realistiska.
– En bankrånare lever på att göra onda saker, men kan vara en utmärkt förälder ändå. En som bara är seriemördare och ond, det tycker är jag lite tråkigt och platt. Utmaningen är att man som läsare ska kunna sympatisera med alla, även om man inte håller med om det de gör.
Att romanen nu ska komma som följetong i HD och Sydsvenskan innan den når bokhandeln i september är både spännande och nervöst för författaren. Hemmapubliken, menar han, är alltid den tuffaste. Men han uppskattar att det är de som får läsa romanen först.
En av dessa läsare är hans egen mor, som har en tendens att inte riktigt följa romaners upplägg. Anders de la Motte brukar vänta med att avslöja lösningen på sina gåtor till sista sidan. Att romanen först kommer som följetong är därför väldigt passande.
– Nu kan min mamma inte läsa sista sidan först. Man måste begrunda varje del för sig utan att kasta sig vidare. Det är faktiskt en stor fördel, säger han och skrattar.

Anders de la Motte

Född: 1971 i Billesholm.
Yrke: Författare. Fick 2010 Svenska Deckarakademins pris för årets debut med sin första roman "Geim". 2015 utsåg de "Ultimatum" till årets bästa svenska kriminalroman.
Bakgrund: Flyttade efter gymnasiet till Stockholm, men bor sedan 2002 med sin familj i Lomma. Före detta polis och säkerhetschef för ett internationellt dataföretag.
Aktuell: Med romanen "Slutet på sommaren". Ett barn försvinner spårlöst, men polisen misslyckas med att lösa gåtan. 20 år senare träffar systern en man som kan sitta inne på svaret. I bokhandeln i september.
Gå till toppen