Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Hela byn är full av trädgårdsälskare

Av tusen trädgårdar finns nio i Södra Sandby. När det under söndagen var dags för trädgårdsvisningar runt om i hela Sverige var Södra Sandby den med allra flest.

Tusen trädgårdar i Södra Sandby. Vi besökte Maria Dremo Sundström i Södra Sandby.Bild: Sara Johari
Redan vid klockan tio på förmiddagen börjar bostadsområdet runt Näktergalsvägen i Södra Sandby att fyllas med trädgårdsentuasiaster. Det är arrangemanget "Tusen trädgårdar" som har lockat dem hit - en dag då entusiaster runt om i hela Sverige öppnat upp sina trädgårdar för allmänheten. En av dem är Maria Dremo Sundström.
– Jag älskar verkligen min trädgård och att hålla på med färg och form, säger hon.
Till ytan är inte trädgården speciellt stor, men trots det finns här plats för fyra olika små uteplatser. Tillskillnad från många andra trädgårdar har även barnens studsmatta lyckats smälta in i omgivningen.
– Men nästa år ska det bli ett växthus där istället, barnen har blivit stora, säger Maria Dremo Sundström.
Varför det finns så många trädgårdsintresserade i just Södra Sandby kan inte Maria Dremo Sundström säkert svara på.
– Men kanske har folk blivit inspirerade av varandra. Dessutom ligger Södra Sandby i en väldigt bra zon, det är lätt att lyckas här.
Att det skulle finnas konkurrens grannar emellan avfärdar Maria Dremo Sundström.
– Nej, tvärtom. Våra trädgårdar är så olika. Vissa går in för blommor, andra för former eller grönsaksodling, säger Maria Dremo Sundström.
En annan trädgårdsälskare på området är Monika Svensson. För tre år sedan tog hon bort all gräsmatta och började anlägga sin trädgård på nytt.
– Jag jobbar inom skolans värld och det är fantastiskt avkopplande och rofyllt att få komma hem hit på eftermiddagarna och plocka lite, säger hon.
Tusen trädgårdar i Södra Sandby. Monika Svensson tittar ut över sin trädgård.Bild: Sara Johari
Trädgårdsintresset delar hon med dottern, som också bor på området.
– Det är kul att ha något gemensamt såhär. Ibland åker vi på utflykter till olika plantskolor. Innan bestämmer vi alltid att vi inte ska köpa något, men du kan ju tänka hur det går med den saken, säger hon och skrattar.
Gå till toppen