Sverige

Nu finns taigafästingen i Sverige

Taigafästingen, som kan sprida TBE-virus med hög dödlighet finns för första gången i Sverige, enligt fästingforskaren Thomas Jaenson vid Uppsala universitet.

Fästing av vanlig variant. Arkivbild.
Efter över 20 års letande har Thomas Jaenson, professor på institutionen för organismbiologi vid Uppsala universitet, hittat bevis för att taigafästingen finns i Sverige.
Taigafästingen kan vara bärare av en typ av TBE-virus som är dödligare än hos de fästingar vi är vana vid i Sverige. Taigafästingen finns vanligtvis i Ryssland, Finland och Baltikum, men nu har den hittat till Haparandas och Kalix skärgårdar.
– Jag förstod omedelbart att det var taigafästingen, eftersom den fångstmetod vi använde vanligtvis fångar upp mest nymfer (stadiet mellan larv och vuxen fästing), men nu fångade vi nästan enbart vuxna fästingar, säger Thomas Jaenson.
Analyser bekräftade att fästingarna på öarna i Bottenviken verkligen är taigafästingar. Taigafästingar som hittats på vissa platser i Finland har varit bärare av TBE-virus av sibirisk variant, som vanligtvis inte finns i Skandinavien. Men de kan också vara bärare av Far Eastern-varianten som orsakat hög dödlighet bland de som smittats och blivit sjuka.
– Den här formen av TBE-virus, Far Eastern, har ibland en dödlighet på upp till 30 procent av de som insjuknat, säger Thomas Jaenson.
Far Eastern-varianten är vanligare i östra Asien men finns även i Estland och västra Ryssland. Den har ännu inte hittats i Finland eller Sverige.
– Men det kan vara en tidsfråga.
Det finns i alla fall stor risk att taigafästingarna kommer att sprida bakterieinfektioner till människor runt Bottenviken, enligt Thomas Jaenson.
– Speciellt allvarligt är det om de sprider TBE-viruset, eftersom man bara kan behandla en del av symptomen. För att skydda sig kan det vara en bra idé att vaccinera sig.
Enligt Thomas Jaenson kan en förklaring till att taigafästingen förflyttat sig mot nordväst vara att det varmare klimatet är mer fördelaktig för taigafästingen och dess värddjur. Upptäckten har just publicerats på webbsidorna för tidsskrifterna Parasites and Vectors och Läkartidningen.
TT
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Läs alla artiklar om: Insektshotet
Gå till toppen