Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nazisten nära gråt i rätten

Med sprucken röst gav nazisten Andreas Karlsson sin version av vad som hände vid det uppmärksammade bråket på Möllan 2014. Han erkänner att han burit kniv, men hävdar att han använde den i självförsvar.

Två sidor. Två verkligheter. Under tisdagen gav de åtalade sina versioner om händelserna vid det uppmärksammade bråket mellan högerextrema och antifascister på Möllan natten den 9 mars 2014.
Under förhören har Andreas Karlsson suttit tyst. Hans enda kommentar har varit att han inte har någon kommentar. Tills nu.
Under förhöret i rätten sa han att han och hans vänner blev igenkända utanför vänsterkaféet Glassfabriken i Malmö.
– De tog fram sina telefoner och började maskera sig, sa Karlsson.
Längre upp på Kristianstadsgatan upptäckte de att de var förföljda.
– De gjorde en rusning mot oss. Kastade glasflaskor och skrek ”nassesvin”, förklarar Andreas Karlsson, fortfarande stadig på rösten.
Men när han börjar berätta om hur hans kompis blev överfallen och slagen flera gånger med en vinflaska mot huvudet börjar hans röst spricka.
– Jag förstod att jag inte skulle kunna få honom därifrån, säger Andreas Karlsson med stammande röst och berättar att det var därför han drog fram kniven som han hade i byxfickan.
Kniven är från hans lagerjobb på ett mejeri i Danmark, till för att sprätta upp emballage.
– Jag höll upp kniven för att mota bort alla personer. Men det hjälpte inte. De hoppade på mig ändå.
Andreas Karlsson säger att han gjorde ett utfall med kniven mot den som slagit med vinflaskan. Kort därefter blev han nedbrottad och överfallen med sparkar och slag så att kniven gled ur handen. Några sekunder senare kom polisen.
Även Karlssons 29-årige medåtalade vän hävdar att han och hans kompisar blev överfallna. 29-åringen är den som åtalats för mordförsöket på Showan Shattak. 29-åringen beskriver hur han först flydde bakom ett hörn. Men att han kände sig tvingad att återvända när han såg sin kompis bli misshandlad liggande på gatan.
– Vem var det som låg där, frågar åklagaren Sofia Eilertsson Olsson.
29-åringen pekar ut en av sina kompisar som var med den kvällen.
Men åklagaren Sofia Eilertsson Olsson säger att det inte kan stämma, då den personen sagt något annat.
– Han säger i förhören att han aldrig legat på marken.
29-åringen kontrar med att han blev slagen i ansiktet när han försöker hjälpa sin kamrat på benen. Han tror att han träffades av en batong.
– Det svartnade och jag föll till marken. Jag har svårt att minnas vad som hände sedan.
Vittnen har sett 29-åringen sitta över Showan Shattak och matat slag i hans ansikte, vilket tros ha lett till Shattaks svåra skallskador.
29-åringen säger att han inte minns om det var han som gjorde det.
– Det kan lika gärna vara så att det inte var jag, säger han.
Under tisdagsförmiddagen vittnade även två av de som knivhöggs under sammandrabbningen. De pekar båda ut Andreas Karlsson som den som högg.
– Jag kände en smäll i ryggen, jag vände mig om och såg att han hade en kniv i handen. Först då förstod jag att jag blivit knivhuggen.
Vittnesmålet kommer från Showan Shattaks flickvän. Hon säger att hon tydligt minns Andreas Karlssons ansikte efter att han högg ner henne. Hon förklarar det med att hon blev rädd och inte kunde släppa Karlsson med blicken.
– Han tittade inte på mig längre. Istället överblickade han bråket på några meters håll, med kniven i handen.
Ett av de andra offren berättar att han råkade gå förbi och bestämde sig för att försöka stoppa bråket. Han beskrev att han kände ett slag mot ryggen när han försökte sära på två personer.
– Jag vände mig om och såg Andreas Karlsson. Jag såg hur han gjorde en rörelse ifrån min rygg. Sen såg jag kniven, berättar mannen som också träffades i ryggen.
Imorgon fortsätter rättegången och fler andra vittnen ska höras för att ge domstolen en så rättvisande bild som möjligt av vad som egentligen hände.
Gå till toppen