Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Olle Lönnaeus: Olle Lönnaeus: Vågar Löfven gå till val på en generös flyktingpolitik?

I valrörelsen 2018 tvingas Stefan Löfven att ställa sig själv en fråga: Vågar vi gå till val på en generös flyktingpolitik?
Statsministern lär överväga svaret noga.
De skärpta asylreglerna splittrar nämligen Socialdemokraterna djupt.
När Löfven på tisdagen kom till Visby möttes han av två nyheter om den tillfälliga asyllagen.
I Sydsvenskan och HD uttryckte en rad tunga skånska socialdemokrater tvivel på att det går att återgå till den generösa lagstiftning som Sverige hade före höstens flyktingkris.
I Ekot krävde tre socialdemokrater på vänsterkanten tvärtom att den tillfälliga lagen upphävs i förtid.
Det visar hur extremt laddad asylpolitiken är i partiet.
Lagen om tillfälliga uppehållstillstånd och skärpta krav för anhöriginvandring klubbades i riksdagen för två veckor sen.
Den tillkom efter att Löfven i november – när det kom tiotusen asylsökande i veckan till Sverige – övertygat Miljöpartiet att regeringen måste göra upp med alliansen för att få stopp på flyktingströmmen.
Lagen ska gälla i tre år - med en "kontrollstation" efter två. Utvärderingen görs därmed mitt i brinnande valrörelse.
Miljöpartiet trycker redan på för en snabb återgång till en generös asylpolitik.
Men inom Socialdemokraterna finns ett tungt stöd för den strama linjen. I det röda Skåne har asyllagen prövats. Motionärer i Malmö arbetarekommun och Skånedistriktet krävde tidigare i år att lagen hävs. Men en stor majoritet av de skånska socialdemokraterna ställde sig bakom regeringens politik.
Även bland medborgarna i stort är stödet för de stränga asyllagarna massivt: 70 procent stödjer dem.
När Löfven i dag får frågor om lagen svarar han på samma sätt som migrationsminister Morgan Johansson: "Ambitionen" är att lagen ska vara tillfällig och att Sverige ska återgå till en öppnare politik.
Men det finns flera förbehåll.
Arbetslösheten i Sverige måste minska. EU:s yttre gränsskydd måste fungera. Och unionen måste enas om en solidarisk fördelning av de flyktingar som kommer till Europa.
Kommer allt det att vara uppfyllt när "kontrollstationen" närmar sig?
Stefan Löfven har satsat stor prestige på målet att Sverige ska EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. Men enligt regeringens egen prognos stiger den tvärtom när de flyktingar som anlände i höstas – och deras anhöriga – fått uppehållstillstånd och räknas in i arbetskraften.
Inget tyder på att det råder fred i Syrien och Irak om två år.
Och att Ungern, Slovakien, Polen och Tjeckien skulle ha gått med på ett solidariskt EU-system vid det laget får betraktas som en from förhoppning.
Situationen när Stefan Löfven våren 2018 ska svara på sin egen fråga kan alltså vara följande:
Valrörelsen har just dragit i gång. SD och M propagerar hårt för att den skärpta politiken ska permanentas. Jimmie Åkesson och Anna Kinberg Batra trummar in budskapet att det vore oansvarigt att öppna för ett nytt flyktingkaos likt det som rådde hösten 2015.
I det läget ska det nog mycket till för att Stefan Löfven ska våga gå till val på löfte om en generös flyktingpolitik.
Gå till toppen