Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fler svenskar säger nej till Nato

På fredag startar Natos toppmöte i polska Warszawa. Samtidigt säger fler svenskar än tidigare nej till ett svenskt medlemskap i militäralliansen. Arkivbild.
Fler svenskar säger nej till ett svenskt medlemskap i Nato, skriver Svenska Dagbladet. Det visar den senaste opinionsundersökningen som Sifo har gjort.
49 procent säger nej, 33 procent säger ja och 18 procent är osäkra. Det betyder att opinionen har svängt sedan den förra undersökningen, som gjordes i september i fjol. Då sade 39 procent nej, 41 procent ja och 20 procent var osäkra.
Sifos opinionschef Toivo Sjörén säger till SvD att han tror att bland annat Natomotståndet från ledande socialdemokrater kan ha påverkat opinionen.
Natomotståndet är störst bland de rödgröna väljarna, särskilt V. Hos de borgerliga säger fler ja än nej till Nato i samtliga partier, utom Centerpartiet. Starkast är stödet hos KD. Bland SD:s väljare är fler för Nato än emot, trots att partiets hållning är ett nej.
TT
Gå till toppen