Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Märta Stenevi i asylgräl med Katrin Stjernfeldt Jammeh

Malmös nya byggkommunalråd Märta Stenevi (MP) har hamnat på kollisionskurs med Katrin Stjernfeldt Jammeh (S). Stenevi ser finanskommunalrådets resonemang om att återgången till generösare asylregler lär dröja och ser det som "vansinnigt" att befästa dubbla gränskontroller genom dyra perrongbyggen.

"Överenskommelsen är att lagstiftningen är just tillfällig. I Miljöpartiet utgår vi från att det blir så", säger Märta Stenevi.Bild: Sara Johari
Sydsvenskan och HD berättade på måndagen om en ökad skepsis bland ledande socialdemokrater kring att skrota de skärpta asylreglerna om två-tre år.
En av dem som säger sig tro på fortsatt stränga asyllagar är Katrin Stjernfeldt Jammeh.
– Vi kommer att få en annan lagstiftning. Den utformas på ett sätt som gör att vi aldrig kommer tillbaka till samma kaotiska situation som i höstas, sade hon.
Om den profetian slår in anser Märta Stenevi att Socialdemokraterna på ett allvarligt sätt frångår den uppgörelse som slöts med allianspartierna och Miljöpartiet i november.
– Överenskommelsen är att lagstiftningen är just tillfällig. I Miljöpartiet utgår vi från att det blir så, säger Märta Stenevi.
Enligt henne kan Katrin Stjernfeldt Jammehs resonemang vara till skada för asylsökande i Malmö.
– Det vore extremt olyckligt för Malmös utveckling om vi har ett asylsystem som består med huvudsakligen tillfälliga uppehållstillstånd. Det gör det svårare att få flyktingar i arbete, säger Stenevi.
– En arbetsgivare vill ju anställa den som blir kvar i landet. De tar hellre en person med permanent uppehållstillstånd än en med tillfälligt. De årliga omprövningarna av tillståndet kan ju leda till att ett företag blir av med personal.
Också när det gäller gränskontrollerna mellan Sverige och Danmark har Märta Stenevi och Katrin Stjernfeldt Jammeh olika ståndpunkter.
Katrin Stjernfeldt Jammeh utesluter inte att kontrollerna blir kvar i flera år och hon vill att den svenska och danska regeringen investerar i en bättre fungerande gränspendling, exempelvis genom att bygga en ny tågstation i anslutning till godsspåren på Kastrup.
– Om regeringen gör bedömningen framåt hösten att gränskontrollerna ska vara kvar så krävs det statliga investeringar som gör att gräns- och id-kontrollerna kan samordnas till en punkt. Vi måste kräva att det hanteras så att inte arbetsmarknaden kring Öresund drabbas, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Märta Stenevi är kritisk till att göra gränskontrollerna permanenta och därför investera i nya perronger och tågspår.
– Jag har inga problem med att man investerar i fyra spår vid Kastrup, men vi får inte börja vackla kring den fria rörligheten i Greater Copenhagen-regionen. Om man inte längre kan röra sig fritt mellan Malmö och Köpenhamn så får vi det kärvare med tillväxten, säger Märta Stenevi.
– Bygg gärna ut spåren, men det vore helt vansinnigt att permanenta de resandeflöden som vi fått med de dubbla gränskontrollerna, fortsätter hon.
Gå till toppen