Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vittne bekräftade att nazisten var beredd att använda kniv

Nazisten Andreas Karlssons 26-årige vän visste att han bar kniv och var beredd att använda den. Under onsdagen vittnade han och flera andra om vad som hände under den omtalade sammandrabbningen på Möllan den 8 mars 2014.

Bild: Patrick Persson
Det var den tredje dagen i rättegången där det ska avgöras om de två åtalade högerextremisterna agerade i självförsvar eller inte, natten efter internationella kvinnodagen den 8 mars 2014.
Flera personer knivhöggs och misshandlades då svårt efter en sammandrabbning mellan högerextremister och antifascister.
I väntrummet tackade polisen de många åhörarna för att de hållit sig lugna och att de skött sig utan att det skett något större bråk.
Utanför stod den minskande skaran demonstranter som under parollen "antifascism är självförsvar" tryckt ihop sig under ett regnpiskat partytält.
I rättssalen hördes vittne efter vittne. Det var poliser och personer som den 8 mars 2014 deltog i den feministiska demonstrationen "Ta natten tillbaka".
Vittnena berättade att de under kvällen fått reda på att det rört sig "nassar" på Möllan och att ”nassarna” var på väg till Glassfabriken - ett numera igenbommat kafé för folk på vänsterkanten.
Ett av vittnena berättade att det var på grund av ryktet som de begav sig till Glassfabriken.
När nazisten Andreas Karlsson och hans gäng kom dit uppträdde de hotfullt, enligt vittnena.
– De går rätt mot oss. På ett hotfullt sätt, berättade ett av vittnena.
Även tidigare vittnesuppgifter har visat att det under kvällen spred sig att det rörde sig högerextremister på Möllan.
En intressant uppgift för försvaret som försökt beskriva det som hände som en koordinerad attack från antifascister som inte vill att nazister ska få röra sig fritt på Möllan.
Ett annat ess för försvaret är den 26-årige man som vittnade under onsdagen. Mannen är vän med nazisten Andreas Karlsson och har tidigare varit misstänkt, men har senare avskrivits från utredningen.
26-åringen misshandlades svårt under sammandrabbningen. Enligt utlåtandet från Rättsmedicinalverket blev han utsatt för skarpt våld och slag med en krossad glasflaska.
Mannen bekräftade Andreas Karlssons version om att de blivit igenkända vid Glassfabriken och att de några minuter senare överfölls av ett större gäng vid korsningen Falsterbogatan-Kristianstadsgatan.
Men mannen har tidigare lämnat uppgifter som är besvärande för försvaret.
I tidiga förhör har han sagt att Andreas Karlsson efter sammandrabbningen ska ha sagt att han "huggit ner någon".
I förhören har 26-åringen även berättat att Andreas Karlsson under kvällen antytt att han hade med sig en kniv. Han ska då ha klappat på sin jacka och sagt att "ifall något händer har jag försvar".
Men nu i rätten känner 26-åringen inte igen det han tidigare sagt.
– Det var spekulationer och svammel från min sida. Det var en stressad situation då jag precis fått reda på att jag var misstänkt för allvarliga brott, sa han till åklagaren Sofia Eilertsson Olsson.
26-åringen medgav ändå att han måste ha sagt så tidigare eftersom det står så i protokollen.
Försvaret fokuserade även på uppgifterna om att flera personer varit maskerade, vilket i så fall skulle tyda på att det var de åtalade som egentligen blev attackerade, enligt försvaret.
Den polisryttare som först var på plats förklarade för rätten att hon såg att många hade sjalar och halsdukar, men att hon ändå inte uppfattade det som att de var maskerade.
Under torsdagen fortsätter rättegången. Då kommer den tekniska bevisningen att gås igenom.
Gå till toppen