Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hon lindrar sin värk med sol och värme

När det är sommar och soligt har Eva Igheden det som bäst. – Man mår så mycket bättre i både kropp och själ när det finns sol. Och värmen, den gör underverk.

Vattnet i bubbelpoolen håller runt 34 grader. "Det är så underbart skönt. Efter bara tjugo minuter blir man avslappnad och trött. Jag brukar sova en stund i hammocken efteråt", säger Eva Igheden.Bild: Emmalisa Pauly
Liksom de flesta reumatiker upplever Eva Igheden att ledvärken lindras av sol och värme.
– Vintrarna kan vara ett rent helskotta. Då håller jag mig helst inomhus vid öppna spisen, säger hon.
– Jag har det bäst på våren och sommaren. Helst ska det vara torr värme, högtryck och solsken. Jag har svårt för hög luftfuktighet, mina leder svullnar när det blir fuktigt och klibbigt.
Redan 1972, när Eva Igheden var 24 år, blev hon sjuk i ledvärk. Men det skulle dröja ett par decennier tills hon fick veta att värken var reumatoid artrit (RA), eller ledgångsreumatism.
Mina leder har blivit helt fördärvade. Nu handlar det bara om att lindra, säger min läkare.
– Ingen kunde säga vad smärtan berodde på. Jag löste problemen på egen hand genom att gå ner i arbetstid och försöka vila. Det gick ett tag, men i slutet av 1980-talet blev jag väldigt sjuk.
Eva Igheden fick felaktigt diagnosen fibromyalgi. Tio år senare hade smärtorna blivit så svåra att hon inte längre klarade att arbeta.
– Jag har varit sjukpensionär sedan 1998. Men det var först för fem år sedan som jag kom till en reumatolog i Malmö. Han sa "Eva, du är helt felbehandlad. Du har haft RA hela tiden".
Många års felbehandling har gjort att Eva Ighedens reumatism nu är bortom bättring.
– Mina leder har blivit helt fördärvade. Nu handlar det bara om att lindra, säger min läkare.
Bubblande varmvatten mjukar upp och ökar rörligheten i stela händer och fötter.Bild: Emmalisa Pauly
Värst är smärtan i händer och fötter.
– En dålig dag har jag svårt att gå. En bra dag kan jag sticka och sy lite om jag växlar mellan sysslorna. Men hålla en kavel kan jag inte. Jag brukar önska mig kanelbullar av mina vänner till min födelsedag.
Det är rätt högt tempo på klimatresorna, med aktiviteter hela dagarna. Man måste vara rätt frisk för att orka med, och jag har inte så mycket energi.
– Sedan fem år äter jag en form av milt cellgift för att hålla nere inflammationen, och en annan medicin för att hålla nere biverkningarna. Cellgiftet sliter på kroppen, hjärtat och lungorna, och det kanske förkortar livet. Men jag vill kunna vara med mina barnbarn och leva här och nu. Vad hjälper det att leva trettio år längre om man inte kan göra någonting?
Med tiden har hon också hittat läkemedelsfria vägar att någorlunda hålla smärtan i schack. Ett knep är varma bad, som använts som behandling mot värk ända sedan antiken. Som reumatiker hade Eva Igheden kunnat ansöka om behandlingar i varmare klimat via Region Skåne.
– Men jag har aldrig skickat in någon ansökan. Jag har pratat med många som har åkt, men jag tror inte att jag skulle ha klarat av det. Det är rätt högt tempo på klimatresorna, med aktiviteter hela dagarna. Man måste vara rätt frisk för att orka med, och jag har inte så mycket energi.
När man är stressad och har ont är det underbart att kliva i vattnet. Här i badet kan jag röra mig och göra allting.
Istället harEva Igheden och maken Gert, som även han är reumatiker, varje år gjort egna utlandsresor med sikte på sol och värme. Resmålen varierar från långhelger hos vänner i Grekland till flera veckor på Mallorca eller i Tjeckien. I femton år gjorde familjen också årliga resor till en av världens största naturliga varmvattensjöar, Balatonsjön i Ungern.
– Där är det alltid runt 32 grader i vattnet, kanske för att sjön är så långrund, säger Eva Igheden.
"Sol och värme är rena medicinen för värkande leder", säger Eva Igheden.Bild: Emmalisa Pauly
De senaste sex åren har resorna gått till ett spa i Polen, där paret Igheden fått vattenterapi och temperaturbehandlingar. Förra sommaren skaffade de ett eget minispa, en uppblåsbar bubbelpool, för att kunna njuta av varma massagebad hemma i trädgården.
– Vi provade hos vänner som hade en pool och bestämde oss för att slå till. Det är jag glad för, den är verkligen guld värd, säger Eva Igheden.
– När man är stressad och har ont är det underbart att kliva i vattnet. Här i badet kan jag röra mig och göra allting. Det är avkopplande för huvudet också, eftersom jag inte hör vad jag tänker med allt vattnet som porlar.
Parets målsättning är att bada tillsammans en stund varje kväll.
– Det kanske blir något mer permanent så småningom. Ett inglasat rum med en riktig spapool som vi hade kunnat använda året om - det skulle jag gärna ha, säger Eva Igheden längtansfullt.
Och kanske blir det en klimatresa till sist. I september i år ska paret Igheden resa till Kroatien för Reumatikerföreningen i Malmös räkning, för att titta på en rehabiliteringsanläggning som kanske kan bli ett framtida klimatresmål för regionens reumatiker.
– Vi behöver inventera lite och se att allt kan fungera. Det har hänt tidigare att man har skickat folk till anläggningar de inte kunde komma in på eftersom entrén inte var handikappanpassad, säger Gert Igheden.

Sjukdomarna som lindras av solen

Personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar är bara en av de patientgrupper vars sjukdomssymptom kan behandlas med sol och värme.
Patienter med psoriasis och psoriasisartrit har länge kunnat få rehabilitering vid klimatanläggningar på sydligare breddgrader.
Andra patientgrupper som har nytta av solens läkande krafter är patienter med neurologiska sjukdomar och skador, som MS och parkinsons sjukdom.
Klimatbehandlingar används också för patienter med traumatiska hjärnskador eller hjärntumörer, epilepsi, postpolio, och muskeldystrofier.
Vilka patientgrupper som prioriteras för klimatresor varierar från landsting till landsting. I Region Skåne kan barn och vuxna med reumatism samt vuxna med psoriasis och neurologiska sjukdomar beviljas behandling utomlands.
Personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar är bara en av de patientgrupper vars sjukdomssymptom kan behandlas med sol och värme.
Gå till toppen