Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Blod på jacka och Showan Shattaks tandskydd i fokus på fjärde rättegångsdagen

Blodet på en jacka och Showan Shattaks tandskydd som hittades under kvällen – dit riktades fokus under den fjärde dagen av rättegången mot de två män som är åtalade för mordförsöken på Möllan.

Showan Shattaks tandskyddBild: Polisen
På torsdagen hölls den fjärde dagen av rättegången mot nazisten Andreas Karlsson och en 29-årig man med nazistkopplingar efter mordförsöken på Möllan 2014.
Under dagen deltog Weine Drotz, blodbildsexpert, från polisens laboratorieavdelning Nationellt forensiskt centrum. Han intresserade sig särskilt för en av blodbilderna på den jacka som tillhörde den målsägande som fick sin högra lunga punkterad i mordförsöken.
I ett knivhugg på jackan fanns blod från en av de andra målsägande.
– Blodet från den andra har förts in i mannens jacka via ett eggvasst föremål, sa Weine Drotz via videolänk i rättssalen.
I tidigare förhör har mannen med punkterad lunga blivit förvånad över att blodet tillhörde den andre målsägande. Hans teori har då varit att denne måste ha blivit knivhuggen precis innan han själv.
Något som nu kan styrkas av analysen som gjorts av den nationella avdelningen för forensiskt centrum.
– Jag låter utredarna sköta det vidare och vill inte spekulera, sa Weine Drotz.
Mannen med en punkterad lunga uppger i förhör att han är helt säker på vem som högg honom med kniven. Det var Andreas Karlsson.
Utöver resonemanget om blodbilden hölls under torsdagen ett antal vittnesförhör med personer som gjort olika typer av iakttagelser den där natten till den 9 mars 2014.
Andreas Karlssons och 29-åringens försvarsadvokater tog upp deras viktiga fråga – om Showan Shattaks tandskydd. Försvaret menar att Shattak genom att bära tandskyddet skulle vara förberedd för bråk.
Det vittne som åkte med i Showan Shattaks ambulans berättade på torsdagen att hon upptäckte tandskyddet på vägen till sjukhuset.
– Jag skulle leta efter hans legitimation i hans ficka, då hittade jag tandskyddet, sa hon.
Innan hon åkte med i ambulansen befann hon sig i den lägenhet där Showan Shattak låg utslagen på badrumsgolvet. Hela badrummet var fullt av blod och hennes slutsats är att Showan Shattaks blod på tandskyddet måste ha kommit från hennes händer.
Under ett tidigare förhör har samma vittne också sagt att hon har hört Showan Shattak prata om en batong i lägenheten – något hon nu inte minns med säkerhet.
När den åtalade 29-åringens försvarsadvokat, Lars Andén, frågade om denna batong som inte återfunnits svarade vittnet:
– Jag fick inte vara kvar i rummet och var inte delaktig i samtalet. Men han pratade till en polis, jag skulle föredra om ni frågade honom istället.
Fredagen är planerad att bli rättegångens sista dag.
Gå till toppen