Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ica-handlare kräver kommunen på en halv miljon

Sedan september förra året har kommunens olika vägarbeten försvårat tillvaron för Ica Tornet på Östra Torn. Nu vill handlaren Jörgen Fors ha skadestånd för utebliven försäljning och planerar att stämma kommunen i Mark- och miljödomstolen.

Kommunens vägarbeten har lett till minskad försäljning, menar Jörgen Fors på Ica Tornet.Bild: Sandra Henningsson
Den 14 september förra året stängdes Uardavägen av för gatuarbete. När den öppnades igen, den 23 september, hade försäljningen på Icabutiken minskat med drygt tio procent enligt dem skadeståndskrav som Jörgen Fors skickade in till kommunen i oktober.
Han menar att kurvan har varit ständigt uppåtgående under de tio år som han har drivit butiken och ställer sig också frågande till varför kommunen inte informerade om avstängningen i god tid innan.
– Hade vi inte haft gamla pengar att använda oss av hade vi gått under, säger han.
I februari i år bestred kommunen skadeståndskravet på drygt 126 000 kronor.
Sedan dess har olika gator i anslutning till butiken varit avstängda i perioder och butiken har fortsatt att tappa i omsättning.
– Det går neråt hela tiden, vi har behövt göra oss av med folk, säger han.
I juni lämnade han in ett nytt krav på skadestånd via en advokatbyrå, men den här gången var summan betydligt högre: 598 717 kronor, noga uträknat efter beräknad omsättning och förväntad försäljningsökning.
Läs också Kommunen vill inte betala skadestånd efter vägombyggnad
Hur är stämningen i butiken idag?
– Det är avslaget, mindre kunder, inte som det brukar vara. Vi har 29 procent färre kunder, de hittar ju inte hit. Om det inte vänder nu måste vi dra ner ännu mer, det kommer inte att gå att fortsätta. Men jag tänker kämpa på och planerar för fullt inför hösten.
Enligt Christian Hultman, ekonom och skadeståndssamordnare på kommunen är det ovanligt med skadeståndskrav från enskilda näringsidkare.
– Det är första gången som jag är med om det, säger han.
Anders Ternblad är projektledare för exploateringsområdet Södra Brunnshög.
- Det är ingen lätt uppgift att bygga i befintlig miljö. Att bygga ut ett så här stort område är en utmaning i sig, som väghållare måste man ha möjlighet att bygga nytt och bygga om. Man måste stänga delvis ibland.
Hade ni kunnat hålla vägarna öppna?
– Det hade varit sämre. Vi vill helst få samtliga ledningsvägar stängda för att kunna jobba kort och intensivt och sedan öppna upp. Det blir en säkrare arbetsmiljö för dem som är ute på platsen, och det är effektivare än att fortsätta ha öppet och bara bygga lite grann i taget.
- Det är ingen lätt uppgift att bygga i befintlig miljö. Det är en utmaning. Sen kan man alltid diskutera om någon blir drabbad och i vilken omfattning.
När kommer vägarna öppna igen?
Vi gjorde trafiksyn där ute på förmiddagen. Neversvägen kommer att öppnas på fredag, Sölvegatan också. Det är enligt plan.
Gå till toppen