Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

SD vill skicka folkdanslag till svenska förorter

SD vill satsa på svensk kultur i socialt utsatta områden för att bryta utanförskapet. ”Folkdanslag till exempel”, säger partiets ideolog Mattias Karlsson. Förslaget ingår i det program som är Sverigedemokraternas nyhet på partiets dag i Almedalen.

Bild: Karl Melander
När SD-ledaren Jimmie Åkesson kommer till Visby på torsdagen har han med sig ett program i fyra punkter.
Det har utformats i nära samarbete med partiets gruppledare och ideolog Mattias Karlsson
Läs mer: "Om man tror att det är lösningen på segregation är man ute och cyklar"
Det syftar till att "samhället ska återta kontrollen" över socialt utsatta områden som Herrgården i Malmö, Rinkeby i Stockholm och Biskopsgården i Göteborg.
SD vill ta hårda tag mot kriminaliteten. Men också inpränta betydelsen av "svensk kultur".
– Det handlar om att återupprätta samhällets auktoritet. Förbättra den socioekonomiska situationen med fokus på utbildning och arbete. Förbättra den fysiska miljön. Och stärka den svenska kulturens närvaro på olika sätt, säger Mattias Karlsson.
Hur ska den svenska kulturen stärkas i de här områdena?
– Vi vill sprida det svenska kulturarvet i förorterna. Öka stödet till olika kulturföreningar. Det kan vara teaterföreningar som spelar teater om svensk historia. Eller folkdanslag.
Så du vill skicka folkdanslag till Herrgården?
– Ja, varför inte?
Sedan både regeringen och allianspartierna skärpt sin flyktingpolitik har SD hamnat lite i medieskugga. Både Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson har under våren varit relativt osynliga.
– Vi har ju fått mindre uppmärksamhet. Det ställer krav på oss att hitta nya kommunikationskanaler till väljarna. Nya plattformar på sociala medier. Sen måste vi försöka hitta nya frågor och sätt att tänka för att nå ut, säger Mattias Karlsson.
I sina fåtaliga utspel har SD flirtat med Moderaterna.
– När det gäller vår kärnfråga migrationen har Moderaterna gjort en substantiell positionsförflyttning åt vårt håll. Då är M det bästa alternativet för oss. Vi ser hellre en renodlad M-regering än en alliansregering, säger Karlsson.
Men Anna Kinberg Batra har ju tydligt sagt att hon är ointresserad av att samarbeta med er?
– Ja, men jag tror inte någon kommer att omfamna oss före valet 2018. Efter det har vi ett helt nytt politiskt läge.
Bild: Karl Melander
Samtidigt som SD gärna vill bjudas in i värmen ställer de andra partiernas strama flyktingpolitik till problem: Varför ska väljarna rösta på SD när regeringen redan bromsat flyktingströmmen?
SD:s svar har blivit att ytterligare skärpa sin egen flyktingpolitik.
Partiet vill nu öppna för att återkalla redan beviljade uppehållstillstånd.
– Det finns starka skäl att göra det möjligt att riva upp permanenta uppehållstillstånd. Inte minst för ensamkommande. Väldigt mycket tyder på att en mycket stor andel har uppgett felaktig ålder, hävdar Mattias Karlsson.
Mattias Karlsson vill låta alla ensamkommande som fått uppehållstillstånd på senare tid genomgå ny åldersbestämning.
– Man får göra en noggrann granskning av varje enskilt fall. Och har man ljugit om sin ålder så ska uppehållstillståndet anses förverkat, säger Mattias Karlsson.
Under vissa omständigheter vill SD även kunna ta ifrån grova brottslingar deras svenska medborgarskap.
KD-ledaren Ebba Busch Thor lade på onsdagen fram förslag om att tvinga asylsökande att genomgå program med svenskundervisning och utbildning i samhällsvärderingar.
Något sådant vill Mattias Karlsson inte se.
– Vi är tveksamma till att sätta in åtgärder och få in människor i utbildning och arbete innan det bestämts om de får stanna i Sverige.
– Enligt vår bedömning ska ju merparten av dem som nu är asylsökande inte stanna i Sverige.
Vill du att någon ska stanna?
– Ja, det finns säkert fall där det är rimligt.
SD har ett helt batteri med förslag om hur flyktinginvandringen ska stoppas. Men ni saknar ju helt politik för hur människor som redan finns här ska integreras i samhället?
– Jag har aldrig förstått den kritiken. Mycket handlar om semantik. Vi är inte för integration, utan för assimilering.
Vilka är era viktigaste integrationsförslag?
– Sysselsättning har stor betydelse. Där har vi ett antal förslag om bättre näringsklimat och om att öka företagens anställningsbenägenhet.
– Men det primära integrationsproblemet nu är ju det kulturella. Till exempel skillnader i synen på jämställdhet. Där vill vi lägga mer pengar på samhällsorientering och göra det tydligt att det får konsekvenser om man inte följer svenska lagar och normer. Vi vill ha skarpare sanktionsåtgärder.
När Storbritannien för ett par veckor sen röstade för Brexit – att lämna EU – jublade Mattias Karlsson och hans partivänner.
Många bedömare menar att Brexit kan vara början på en total upplösning av unionen.
Det vore alldeles utmärkt, anser Karlsson.
– Ja, det vore bra. Det är min bestämda uppfattning att det bästa vore om EU upphörde att existera.
Mattias Karlsson bekräftar att SD både under den brittiska kampanjen och efter omröstningen haft tät kontakt med nationalisterna i partiet Ukip.
I sitt tal i Almedalen kommer Jimmie Åkesson att upprepa SD-kravet på en svensk folkomröstning om ett EU-utträde.
– Det viktiga för mig är att Sverige lämnar EU, säger Mattias Karlsson.
Läs alla artiklar om: Almedalen 2016
Gå till toppen