Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Blött, hett, men också lite kyligt - junivädret bjöd på allt

Karaktärsdrag för junivädret i Skåne: Värmeböljor med kraftiga åskväder. Och den varmaste midsommarafton i Lund på åttio år.

Juni gav oss regn och åska, men också strålande sol och den varmare midsommaren på länge, bland annat i Lund.Bild: Anders Berggren
Värmeböljor, blixtrar och kraftigt regn som ledde till översvämningar på sina ställen.
Junivädret kom och gick - men knappast obemärkt.
Det var två till tre grader varmare än normalt totalt i hela Skåne, lite varmare i de västra delarna.
Juni i år var varmare än på mycket, mycket länge, berättar meteorolog Mats Andersson på SMHI.
– Vi kan ju försöka att minnas midsommarafton, eller fragment av den i alla fall. Till exempel hade vi 28,1 grader i Lund på midsommarafton. Det är den varmaste midsommaraftonen sedan 1936, säger han.
Det räcker väl för att illustrera värmen som böljade sig över Skåne på midsommarafton. Speciellt tillsammans med uppgifterna om att väderstationen i Kristianstad uppmätte 30,4 grader samma dag - den varmaste dagen och platsen den månaden i Skåne.
Midsommardagen var den varmaste dagen i både Malmö och Lund under månaden. Och antalet soltimmar i Skåne var 259 - mot normala 235.
Men det var inte bara solen som fick råda över våra junidagar. När svalare luft "krockade" med mycket varmare luft, framför allt den 23 juni, gav det upphov till dramatik på sommarhimlen - mycket kraftigt åskväder.
I både Malmö och Lund blev det nästan dubbelt så mycket regn som normalt.
– Juni blev en blöt månad. Den största orsaken var de kraftiga regn- och åskskurar som uppträdde vissa dagar. Under nederbördsdygnet den 23 juni kom det 58 millimeter i Lund. Lunds blötaste månad ända sedan den 5 juli 1958. I Malmö kom det 43 millimeter, det är stora mänger för en natt, men inte rekord på något sätt, säger Mats Andersson.
Den 15 juni var det lokala kraftiga åskskurar i nordvästra i Skåne. I Tånga, norr om Helsingborg, föll det 67 millimeter.
– Det är månadens största dygnsnederbördsmängd. Och detta gav i sin tur de bekanta översvämningarna i bland annat Bjuv. Så du märker, vi får med både värme, kyla, regn och blixtar.
Sammanfattningsvis:
– Det var ett mycket bättre semesterväder än det brukar vara. Men det svängde också mycket om månaden, säger Mats Andersson. Den 8-12 juni, då många tog studenten, var det kallare än normalt och maxtemperaturen på dagarna hade svårt att nå 20 grader, säger Mats Andersson.
Junivädret 2016
Malmö:
Dygnsmedeltemperatur:
17,2 grader, mot normala 15,3.
Högst uppmätta temperatur:
28,4, midsommardagen.
Regn:
98,1 millimeter, mot normala 52.
Lund:
Dygnsmedeltemperatur:
17,5, mot normala 15,4
Högst uppmätta temperatur:
28,9, midsommardagen.
Regn:
96,6 millimeter, mot normala 56
Helsingborg:
Dygnsmedeltemperatur:
16,9, mot normala 14,8
Högst uppmätta temperatur:
29,9 den 3 juni
Regn:
66,2 millimeter, mot normala 59
Gå till toppen