Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lunds nya kulturchef får fem år på sig

Lunds nya kulturchef får ett tidsbegränsat chefsförordnande. Och den nya chefen kommer säkert att skilja sig en hel del från den nuvarande. – Det kommer ju inte att vara en person av Chris Schenlaers karaktär, säger Joakim Friberg (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Joakim Friberg (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.Bild: Ingemar D Kristiansen
I slutet av mars sa Lunds kulturchef Chris Schenlaer upp sig. Hon slutar i augusti och nu har rekryteringen av hennes efterträdare satt igång. I dagarna har annonsen gått ut.
"Att finna och utveckla lokaler för Lunds kulturliv och utforma en kulturpolitisk strategi för 2017-2019 är några av de utmaningar som väntar dig", står det i annonsen. Det följs av: "Vidare pågår för närvarande två utredningar – en om Lunds konsthalls framtid respektive en om eventuellt införande av kulturcheckar - vilka kan resultera i ytterligare utmaningar att omgående ta sig an."
Sista ansökningsdag är 25 augusti och den nya chefen beräknas börja jobbet vid årsskiftet.
Till skillnad från de nuvarande cheferna inom förvaltningen så får den nya kulturchefen ett tidsbegränsat chefsförordnande på fem år med möjlighet till förlängning. Möjligheten att tidsbegränsa chefsposterna infördes för några år sedan.
– Vi ser att det på det här området kan finnas ett annat behov av att ha en person med en annan profil och annan inriktning efter ett antal år. Med tanke på hur samhället förändras så förändras ju även behov och vilken profil man behöver på den som leder arbetet, säger Joakim Friberg (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Har det något att göra med den diskussion som varit kring Konsthallen och chefen Åsa Nacking, som inte har ett tidsbegränsat chefsförordnande?
– Nej. Det hänger definitivt inte ihop med varandra.
När Chris Schenlaers avgång blev känd sa Joakim Friberg att han inte kunde svara på om det skulle finnas en kulturchef i framtiden. Men nu är det klart att den nuvarande organisationen blir kvar.
– Ja, vi har inte haft några diskussioner om att göra en förändring, säger han.
Vad är det för person ni söker?
– Vi har haft lite diskussioner om de bitarna och vilken fas vi är inne i nu. Det kommer ju inte att vara en person av Chris Schenlaers karaktär, eller hur man ska uttrycka sig.
Vad menar du då?
– Vi har ju den senaste tiden haft en väldigt expansiv del på kultursidan. Det har hänt väldigt mycket inom kulturområdet. När Chris anställdes hade vi hela det här med kulturhuvudstadsprojektet i bagaget och vi befann oss i ett annat läge än vad vi gör nu. Nu tror jag att det är en annan profil vi söker. Nu är vi nog mer i ett läge där vi behöver överblicka hur saker och ting ligger och mer förvalta det som har byggts upp under flera år.
Gå till toppen