Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Tjuvar överlistade kronofogden – stal tillbaka beslagtagen lyxbil

Malmös mest jagade bil är en Audi RS6 Avant, värd nästan en miljon kronor. Bilen tillhör kronofogden, men har sedan 22 april jagats av kriminella. I helgen stals den igen från en verkstad i en spektakulär kupp.

22 april. Företaget på Arlövsvägen, där kronofogden slår till, har obetalade skatteskulder på cirka 267 000 kronor.Bild: Eskil Fagerström
På morgonen den 22 april begav sig fyra tjänstemän från Kronofogden till en industrilokal på Arlövsvägen norr om Malmö. På adressen fanns ett byggföretag med skatteskulder på sammanlagt 267 000 kronor. Nu skulle tillgångar utmätas, tas om hand, för att om möjligt ge staten en chans att få in de pengar företaget var skyldigt.
Kronofogden visste en del om männen bakom firman, och just därför hade man försäkrat sig om extra polisunderstöd. Två polismän fanns med på Arlövsvägen, ytterligare två fanns i närheten.
Inne i en verkstadslokal stod en bil tillhörande firman, en Audi RS6 Avant, parkerad. På bilen satt tyska registreringsplåtar som stulits i Berlin.
En Audi RS6 Avant är till det yttre snarlik en vanlig familjekombi, men motorns cirka 500 hästkrafter ger en toppfart på uppemot 300 kilometer i timmen. Prislappen är därefter: en bra bit över en miljon kronor.
Ganska snart blir situationen laddad. Männen bakom firman vill inte släppa bilen och ringer in fler och fler uppbackande kompisar. Snart är kronofogdarna och poliserna i underläge. De tvingas ringa på ytterligare förstärkning av piketpolisen.
En bärgningsbil drar till slut fordonet till Kronofogdens låsta garage på Södra Bulltoftavägen, skuggad av männen från Arlövsfirman.
När kronofogdarna återvänder till sitt kontor i Västra hamnen och berättar vad de varit med om, anar kronokommissarie Christer Davidsson, chef för enheten för specialindrivning, oråd.
– Det här kändes inte rätt. Jag tror att de kommer att försöka ta tillbaka bilen, säger han.
Audin transporteras därför direkt till polisens lager på Sturkögatan i Malmö hamn. Och Christer Davidssons aningar visar sig vara riktiga. Bara två dygn senare, natten mot måndagen 25 juni, forcerar en stulen Volvo två garageportar in till förvaringen på Södra Bulltoftavägen.
Eftersom miljon-Audin hunnit flyttas blir tjuvarna utan byte. Men uppenbarligen får de snart kännedom om var bilen nu finns, för senare samma dag dyker två män upp utanför polisens förråd på Sturkögatan.
- Vi ska ha Audin, hotar de två männen.
Polisens personal hinner dock fly in i lokalen, stänga portarna till det underjordiska garaget och slå larm. Kronofogden bestämmer sig nu för att ytterligare en gång flytta det hett eftertraktade fordonet. Ny plats blir garaget under polishuset på Porslinsgatan i Malmö. I samma veva bestämmer sig polisen för att ta bilen i beslag, eftersom den kan vara bevis i en brottsutredning.
Läs mer: Gängmän blev blåsta
Under maj och början av juni pågår polisens utredning. Under tiden avvaktar Kronofogden med försäljningen. Tullverket kopplas också in för att med sin specialutrustning röntga hela bilen på jakt efter gömmor. Men ingenting ovanligt hittas. Bilen är ren.
Strax innan midsommar lägger polisen ner sin förundersökning. Audin är återigen i kronofogdens händer och nya nycklar beställs. För att de nya nycklarna ska fungera behöver dock bilens mjukvara uppdateras, vilket bara kan ske genom att bilen tas till en verkstad, i det här fallet Audis anläggning nära Bulltofta.
Bilen flyttas tidigt på morgonen den 1 juli, helt inpackad i presenningar för att ingen ska känna igen den.
I verkstaden uppstår dock nya problem. Den digitala avläsningen av bilen visar att det förekommer delar från en annan likadan Audi i fordonen. Lyxbilen är en digital hybrid. Det nya chassinumret, tillhör en Audi RS6 som stulits från en bilfirma i Trollhättan. Det behövs alltså andra nycklar.
Under helgen ska bilen stå kvar hos Audi. Som en extra säkerhetsåtgärd kopplas batteri och kablar loss.
Historien är dock långt ifrån över. Tidigt i lördags morse, klockan 03.30, går larmet. Det larmade staketet har klippts upp från insidan och en bil - en viss Audi R6 Avant - är borta.
- Här blir man ju verkligen fundersam ... hur kunde de känna till att bilen var där? Gömde de sig på Audi efter stängningsdags? Hur har de kommit in på Audi? Det här är inget amatörer skulle ge sig på, säger Christer Davidsson.
För Kronofogden hopar sig frågetecknen, men också oron. Någon eller några har gjort extraordinära ansträngningar för att återta bilen, och varit beredda att begå flera allvarliga brott under tiden. De har också, åtminstone i dagsläget, lyckats i sitt uppsåt.
- Det här är ett ovanligt allvarligt försök att sabotera myndighetens arbete, resonerar Christer Davidsson.
- Vi ska ju se till att folk gör rätt för sig. Det är kronofogdens jobb. Att det då ska finns möjligheter att göra återtag, på flera ställen ... ja, det är ju ett slag mot samhället.
På Pilotgatan vid Bulltofta har stängslet redan lagats. Där miljonbilen skumpat ut är gräset nedtryckt.
- Men vi ska hitta den. Och vi skulle förstås gärna se att polisen tog tag i det här igen.
Gå till toppen