Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Nato och EU knyts närmare ihop

EU och Nato kopplar ihop sig allt mer för att samarbeta om hybridhot och marina insatser mot människosmuggling. Viktigt att vi håller ihop, säger försvarsministern.

Bild: Sven-Erik Svensson
I samband med fredagens Nato-toppmöte i Warszawa undertecknade generalsekreterare Jens Stoltenberg och EU-ledarna Donald Tusk och Jean-Claude Juncker en deklaration om utökat samarbete mot hybridhot och människosmuggling.
Exakt vad som ska göras återstår att reda ut, även om förhoppningen åtminstone är att informationen ska flyta bättre mellan de två unionerna.
– I dessa nya förhållanden kräver våra medborgare bättre säkerhet. Det är vårt demokratiska ansvar som ledare att förse dem med det, sade Tusk – EU:s permanente rådsordförande – på sin presskonferens efter undertecknandet.
Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) betonar den samsyn som EU och Nato har på Ryssland.
– Det är viktigt att EU och Nato håller ihop och att vi har en enighet i synen på Ryssland och att vi också håller fast vid folkrättens principer och den säkerhetsordning vi vill ha, säger Hultqvist, som också är på plats i Warszawa.
Han ser dock inte EU:s utökade samarbete som någon extra anledning för Sverige att gå med även i Nato.
– Att förändra den säkerhetspolitiska doktrinen ändrar ju hela det militärstrategiska läget och i sin tur kan det då resultera i åtgärder av olika slag som inte långsiktigt gagnar stabiliteten, säger Hultqvist som tycker att det räcker gott och väl med de försvarssamarbeten som Sverige håller på att utveckla med Finland men också flera Nato-länder som Polen, Danmark, Storbritannien och USA.
– Vi bygger på det sättet ett säkerhetsnätverk och det går alldeles utmärkt att göra även som militärt alliansfri stat, anser försvarsministern i Warszawa.
Warszawa, TT:s korrespondent
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen