Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tobias Lindberg: Tobias Lindberg: Hög tid att visa att grönt är lönt

Isabella Lövin.Bild: Janerik Henriksson/TT
Listan kan göras lång över frågor där Miljöpartiet har fått vika sig i regeringssamarbetet med Socialdemokraterna. Men vad har de gröna bidragit med för positivt i regeringen?
I en ny undersökning från DN/Ipsos kan 54 procent av de tillfrågade väljarna inte komma på något alls. Och det var defensiva språkrör som intervjuades i medierna tidigt på fredagen, Miljöpartiets dag i Almedalen.
Förväntningar byggdes upp om ett tungt, grönt regeringsförslag när språkröret och statsrådet Isabella Lövin (MP) höll presskonferens på förmiddagen. Men det visade sig handla om ytterligare en nationell samordnare – den här gången för initiativet Fossilfritt Sverige. Uppdraget går till Naturskyddsföreningens tidigare generalsekreterare Svante Axelsson, som förklarade att han ska vara en länk mellan regeringen och andra aktörer.
Sedan bjöds företrädare för tre kända svenska företag upp på scenen för att berätta om sitt klimatarbete. Bolagens pr-avdelningar kunde inte ha regisserat det bättre själva.
Visst fick Lövin sola sig lite i glansen av vad storbolag har gjort på klimatområdet. Men vad hennes parti har åstadkommit blev inte det minsta tydligare. Det börjar brådska för MP att visa väljarna att det är lönt att rösta grönt.
Gå till toppen