Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Man har rätt att försvara sig med kniv"

Försvaret hävdade nödvärn och vill att de åtalade ska frikännas. Åklagaren däremot yrkade på åtta års fängelse. Idag hölls slutpläderingarna i det uppmärksammade fallet på Möllan 2014.

Åklagaren yrkade på åtta års fängelse för nazisten Andreas Karlsson, 32, efter sammandrabbningen på Möllan 2014. Även 29-åringen, som misstänks för mordförsök på Showan Shattak, ska dömas till minst åtta års fängelse, menade åklagaren.Bild: TT
29-åringen som misstänks för mordförsöket på Showan Shattak släpps ur häktet i väntan på domen eftersom han inte längre anses kunna påverka utredningen.
Åklagaren Sofia Eilertsson Olsson höll under fredagen sin slutplädering i det uppmärksammade fallet om bråket på natten efter den internationella kvinnodagen den 8 mars 2014. Hon krävde att nazisten Andreas Karlsson ska dömas till åtta års fängelse och att 29-åringen ska dömas till minst åtta års fängelse, båda för misshandel, grov misshandel och mordförsök.
– Det här är ingen svart eller vit historia. Vi kommer inte få veta exakt vad som hände, men de väsentliga delarna anser jag vara kartlagda, sa Sofia Eilertsson Olsson under sin slutplädering.
Men försvaret höll inte med.
– Det har varit ett bunkaslagsmål, precis som polisen har beskrivit det. Ett slagsmål där den ena sidan varit kraftigt underrepresenterade, menade Andreas Karlssons advokat Theodor Nordenadler.
– De inblandade människorna har inte haft rent mjöl i påsen, sa 29-åringens advokat Lars Andén och menade att de åtalade varit i underläge i sammandrabbningen.
I sin slutplädering beskrev han bråket mellan sin klient, 29-åringen, och Showan Shattak som ett bråk på lika villkor.
Han ville att rätten skulle ta hänsyn till omständigheter som han tycker är märkliga: Att det inte fanns något blod på platsen där Showan Shattak blev misshandlad. Han hade heller inga skador i ansiktet vilket enligt advokaten tyder på att Showan Shattak inte kan ha blivit slagen med huvudet mot en trottoarkant så som åklagaren beskrivit.
Istället menar 29-åringens advokat att det är mer troligt att Showan Shattak blivit misshandlad med ett tillhygge, exempelvis en batong, och eftersom 29-åringen inte setts med en sådan kan det vara någon annan som är den verkliga gärningsmannen.
– Det finns en förväxlingsrisk. En femte person fanns i sällskapet som inte har hörts av polisen. Han kan ha försvunnit från platsen med tillhygget, resonerade advokat Lars Andén.
– Att det sedan har hittats blod från Showan Shattak på min klients jacka visar att de har varit i kontakt med varandra, men det ger inte stöd för det åklagaren hävdar, sa Lars Andén.
Att Andreas Karlsson hållit sig undan polisen under två år i Ukraina, menade åklagaren påverkar hans trovärdighet. Att han därefter valt att tiga sig genom alla polisförhör, menade åklagaren, har gett Andreas Karlsson möjlighet att i efterhand konstruera sin historia.
– Det är en tillrättalagd historia som saknar trovärdighet, sa hon under slutpläderingen.
Andreas Karlssons advokat Theodor Nordenadler blev irriterad över åklagarens resonemang.
– Att vara tyst under polisförhör är en rättighet som finns beskriven i lagen. Det ska självklart inte vändas emot en, vilket åklagaren gör i det här fallet, sa han.
Försvaret har hela tiden hävdat att de åtalade handlat i självförsvar.
– De agerade i nödvärn även om det har använts en kniv. I extrema fall kan man till och med använda en pistol och ändå hävda nödvärn. Det finns exempel på det, sa advokat Theodor Nordenadler.
Men åklagaren höll inte med, med tanke på de uppgifter som framkommit.
Även 29-åringens uppgifter bedömer hon som knapphändiga och utan trovärdighet.
Hon menar att den tekniska bevisningen, vittnesmålen och målsägandes historier stämmer väl överens. Att de dessutom stämmer överens med vittnet som tillhörde Andreas Karlssons gäng menar hon ytterligare stärker att de åtalade är skyldiga.
Advokat Theodor Nordenadler pekade på andra märkliga omständigheter. Till exempel att Showan Shattak och hans vän vid tolvtiden lämnade Moriskan för att lämna tillbaka en lånad cykel.
– Det låter inte trovärdigt, sa han.
Istället pekade han på uppgifterna att det spridit sig att det rörde sig "nassar på stan och att de var på väg till Glassfabriken", och att Showan Shattak hade med sig ett tandskydd som används av kampsportare.
– Då förstår man hur det här hänger ihop. Det är det stora gänget som har initierat våldsamheterna och har velat köra bort det mindre gänget från Möllan, menade han.
Gå till toppen