Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skånekraft stänger butik efter 36 år

Efter 36 år stänger Skånekraft sin butik i Lund. – En naturlig pensionering, säger keramikern Lena Olsson, som var med och startade kooperativet. Finalen äger rum under Kulturnatten den 17 september.

Lena Olsson var strax över 30 år när hon startade Skånekraft. Nu tycker hon att det känns bra att stänga butiken.Bild: Sandra Henningsson
Skånekraft är ett av Sveriges allra äldsta konsthantverkskollektiv. Snart är alla dess fasta medlemmar 65 eller äldre.
När kooperativet startade hade det en social roll för konsthantverkare som arbetade ensamma i sina verkstäder. Med tiden minskade behovet.
– Vi har utvecklat oss och dragit åt olika håll. En del hoppade av. Livet kom emellan, säger Lena Olsson.
Efter många goda år har tiden slutligen sprungit ifrån samarbetsformen. Unga konsthantverkare väljer andra sätt att nå ut.
– Många blir ledsna eller tycker att Lund blir fattigare, säger Lena Olsson om reaktionerna när hon berättar för kunderna att butiken läggs ner.
Som mest har Skånekraft haft 40 fasta medlemmar. På Stora Gråbrödersgatan och Östra Mårtensgatan drev kollektivet också galleri och kunde ha en halvtidsanställd genom stöd av Statens konstråd.
Bidrag från Lunds kommun har gruppen aldrig haft.
Flytten till Vårfrugatan i passagen mellan Botulfsplatsen och Skomakaregatan för sex år sedan blev inte riktigt vad medlemmarna tänkt. Lokalen de slutligen fick hyra blev betydligt mindre än planerat. Färre kunder hittade det undanskymda läget och omsättningen sjönk med ungefär en tredjedel. Trots tjat på LKF har elen i den stora källaren aldrig fungerat.
Beslutet att stänga affären var redan fattat när Lundaprofilen och keramikern Getthen Holm hastigt avled i december. En kort tid senare sade de sju återstående medlemmarna upp hyreskontraktet. Lena Eriksson var då den enda konsthantverkaren som fortfarande hade sin bas i Lund.
Om det inte hade varit för nio månaders uppsägningstid skulle butiken aldrig ha fått någon sista sommar.
– Allt har sin tid. Butiken har haft sin. Vi tycker det är skönt, säger Lena Olsson.
De sista månaderna får konsthantverkarna själva hålla öppet och vakta bruksföremål, skulpturer och smycken.
– Personligen tycker jag att det är betungande eftersom vi är så få. Det innebär tre dagar i månaden i förlorad arbetstid i verkstaden, säger Lena Olsson, som bor och skapar i Landskrona.
Hon är väletablerad och representerad bland annat på olika museer. I Lund har hon verk synliga exempelvis i Stadshallens foajé och på Kulturen.
– Jag har stannat kvar för att jag startade det här. Det hade nog varit lämpligare att inte ha en klockarkärlek till Skånekraft, säger hon.
Att sälja själv utan dyra mellanhänder är lika relevant idag som för 36 år sedan. Men nya konsthantverkskollektiv startas inte längre.
– Att en hel grupp ska ta majoritetsbeslut är döden för all kreativitet. Det är trögkört, säger Lena Olsson.
Vad har varit roligast med Skånekraft?
– Alla människorna, att träffas och att utveckla något ihop. Vi brukade ha årsmöten på kommunals semesteranläggning på Ven. Killarna i gruppen lagade gourmetmiddagar i jätteköket. Vi åt allt utom björn. Det var vansinnigt roligt, berättar Lena Olsson.
Hon har trivts med kundkontakterna under galleritiden, med att få berätta vad konsthantverk är och att ta emot de många konstföreningar som kommit på besök.
Det blir ingen utförsäljning när butiken stänger. Konsthantverkarna äger själva sina föremål och tar tillbaka det som inte kunderna bär hem.
Kollektivet lever vidare. Medlemmarna fortsätter att som tidigare arbeta självständigt i sina verkstäder. Inget är bestämt, men en dörr står på glänt inför en samlingsutställning framöver.

De följde med hela vägen

Douglas Leinhard och Maria Börjesson är de enda två ursprungliga kvarvarande medlemmarna som följt med Lena Olsson och konsthantverkskollektivet genom alla flyttar till Vårfrugatan. Efter en kortare period på Stora Södergatan rotade sig Skånekraft under närmare två decennier på Stora Gråbrödersgatan. Inför en hotande fördubbling av hyran för andra gången på tre år gick flyttlasset vidare till Östra Mårtensgatan. Där stannade kollektivet på ett rivningskontrakt fram till omvandlingen av tomten till Stayat Lund hotel.
Gå till toppen