Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Asylstafetten i Malmö: "Vi ska inte placera avvisade i fängelse här"

På söndagsförmiddagen påbörjade ett hundratal Malmöbor sin färd mot Göteborg. Syftet: att protestera mot asylpolitiken i Sverige.

För några år sedan var de femton som vandrade. Men Asylstafetten har vuxit snabbt. Under söndagsförmiddagen hade ett hundratal deltagare samlats på Möllevångstorget.Bild: Hussein El-Alawi
– Vi måste stå upp för våra mänskliga rättigheter, säger Farhad Qurbani, en av flera stafettdeltagare som vandrar hela vägen från Malmö till Göteborg.
Andra hänger bara med en liten bit på vägen. Det är fjärde gången som människor möts upp i Asylstafetten och går för en humanare flyktingpolitik och för papperslösas rättigheter. I år blir det en arton dagar lång vandring.
Stafetten går genom byar och städer. Deltagarna i tåget bjuder in till möten och diskussioner längs vägen. På flera orter anordnas evenemang i samband med deras ankomst.
– Jag kom själv hit från Afghanistan för tre år sedan. Jag tog mig över hav, berg och många farliga platser. När vi kom hit trodde vi att problemen var över, men jag tycker inte att Sverige välkomnar flyktingar som vi borde, säger Farhad Qurbani.
För några år sedan var de femton som vandrade. Men Asylstafetten har vuxit snabbt. Under söndagsförmiddagen hade ett hundratal deltagare samlats på Möllevångstorget för att lyssna till talare innan avfärden. Behrang Miri var först ut.
– Det minsta Sverige, som säljer vapen, kan göra är att ta emot flyktingar som måste fly eftersom vi har sålt vapen, säger han.
Efter talen började stafettdeltagarna vandra mot det första stoppet – Kirsebergsanstalten – för att manifestera mot en utökning av förvarsplatserna och förslaget att omvandla av den stängda anstalten till förvar.
– Jag älskar Malmö, detta är kärlekens stad. Det är en självklarhet att vi inte ska placera avvisade i fängelse här, säger Farhad Qurbani.
Gå till toppen