Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Explosion av hemmaodlad cannabis

Cannabisodlandet i Sverige har ökat explosionsartat. Så pass mycket att Sverige på vissa håll har blivit självförsörjande. Det framkommer i radioprogrammet "I lagens namn" som sänds idag i P1.

Doften av cannabis avslöjade 23-åringen som fyllt hela villan i Ekeby i Bjuvs kommun med cannabisplantor. I polisens beslag från i våras hittades tusentals plantor.Bild: Joakim Palmkvist
I en lägenhet på andra våningen i centrala Malmö står två odlingstält fyllda med cannabisplantor.
Hemmaodlingen tillhör en man i tjugoårsåldern.
– De som köper är allt från advokater, till byggnadsarbetare, psykologer och politiker. Det är allt från arbetarklassen till väldigt offentliga människor, berättar den anonyma odlaren som tillverkar ett kilo marijuana bara på några månader i de två tälten.
Tidigare importerade langare den större delen hasch och marijuana som säljs i Sverige från länder som Afghanistan och Marocko. Men de senaste åren har det skett en förändring.
Enligt programmet "I lagens namn" har hemmaodlandet gjort delar av Sverige självförsörjande och det har gett haschet från Marocko konkurrens.
I en tvåa i centrala Malmö bedriver en 20-åring en småskalig cannabisodling.Bild: Polisen
Det finns ingen statistik över hur många som odlar cannabis i Sverige. Men enligt programmet har antalet polisanmälningar om narkotikatillverkning fyrdubblats – från 200 anmälningar 2008 till 800 stycken 2015.
Även mängden marijuana som undersöks i polisens laboratorium har ökat de senaste åren.
2008 undersöktes 280 kilo. Förra året hade det ökat till nästan ett ton – 954 kilo.
– Det vi kan se är en ständig ökning av framställan inom Sveriges gränser. Den absolut vanligaste är den enskilda hemmaodlaren som har en planta på balkongen eller i garderoben. Men det vi ser mest av är odling i ödehus, säger Emil Eisersjö, underrättelsechef vid polisens nationella operativa avdelning, NOA.
I radioprogrammet kommer det fram att polisen har svårt att få fast hemmaodlare som mannen med odlingstälten i Malmö. Men enligt polisen finns det tillvägagångssätt att lokalisera odlingarna.
Två saker polisen tittar efter är höga elräkningar och om det luktar cannabis från lägenheterna.
Men den anonyma cannabisodlaren i Malmö, som tjänar runt 400 000 kronor svart om året, säger i programmet att han inte är rädd för polisen.
– Jag är mest rädd för mögel och insekter – poliser är inte lika farliga, säger han.
Bakom cannabisodlingen, som sker i landet, finns det en legitim struktur: fröna är lagliga, precis som utrustningen - odlingstält, speciallampor, fläktar och liknande.
Även synen på cannabis har förändrats de senaste åren.
En tjänsteman på Tullverket berättar i programmet om vad smugglare säger när de åker fast på Lernacken vid Öresundsbron.
– Många skäms inte och argumenterar istället för att det borde vara lagligt, säger han i programmet.
Även Josefin Månsson, forskare vid Stockholms universitet har undersökt hur diskussionen om cannabis förändrats i både medier och på nätet.
– Cannabis beskrivs mer som en vara, vilken som helst, en vara med ett visst värde. Det sker även förändringar internationellt vilket öppnar upp så att fler pratar om drogen på nya sätt.

Flera tillslag i Skåne

Det har skett en rad tillslag mot cannabisodlingar i Skåne den senaste tiden. Här är några exempel:
Juli: Skåne. Inom kort faller dom i ett av Sveriges största odlingsärenden. Odlingar hittades i villor på åtta platser, varav sex av dem i Skåne. Varje hus innehöll 500 plantor. Flera hundra kilo årligen beräknas ha producerats. En Helsingborgare pekas ut som ledare och på Cypressvägen i Malmö hade gänget sitt lager med odlingsutrustning.
Maj: Ekeby, Bjuvs kommun. Doften av cannabis avslöjade 23-åringen som hade fyllt en villa med cannabisplantor. Villan var anpassad med fläktsystem och el för att försörja ventilationen och odlingslamporna. Mannen kan ha kopplingar till härvan i Göteborg/Helsingborg (se nedan) och misstänks för grovt narkotikabrott.
Maj: Röstånga. Tullen slog till mot en gård i Röstånga efter att ha spanat på två kända kriminella. Tillsammans med en 64-årig tidigare ostraffad man drev männen en odling med ett 50-tal cannabisplantor.
Februari: Malmö. En 32-årig man åtalades för att ha odlat cannabis. En mindre mängd hittades i en lägenhet i centrala Malmö.
Januari: Malmö. En 30-åring dömdes till två års fängelse för en odling i en lägenhet i Norra Sorgenfri i Malmö. 30-åringen bodde själv i Västra Hamnen och använde enbart lägenheten för odling. Flera kilo framställdes per odlingscykel (tre till fyra månader).
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen