Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Förstföderska skickades hem – barnet dog

Trots tecken på havandeskapsförgiftning skickades den höggravida kvinnan hem. När hon kom tillbaks dagen efter hade barnet dött i livmodern. Nu anmäler sjukhuset händelsen.

En gravid kvinna skickades hem på grund av platsbrist. När hon återvände dagen efter hade barnet avlidit i livmodern. Arkivbild.Bild: Johan Pihlemark
Händelsen som anmäls enligt lagen lex Maria inträffade förra året på Kvinnokliniken i Lund.
Kvinnan som är i 30-årsåldern skulle få sitt första barn, och hade gått över tiden när hon från mödravårdscentralen skickades till Kvinnokliniken (KK) vid SUS i Lund. Prover visade att kvinnan hade äggvita i urinen, som kan vara ett tecken på havandeskapsförgiftning.
”Man planerade för inläggning och igångsättning av förlossningen men det fanns inga tillgängliga vårdplatser”, skriver sjukhuset i sin anmälan.
Redan på väg hem fick kvinnan värkar, men fick rådet att ända tills de var mer regelbundna. När kvinnan kom tillbaks nästa dag hade fostret dött i magen.
Enligt anmälan är det sannolikt att barnet hade överlevt om hon lagts in och förlossningen satts igång vid det första KK-besöket.
I anmälan till Inspektionen för vård och omsorg står det att antalet platser på perinatalavdelningen i Lund ska utökas.
För närvarande finns 24 platser som används för blivande och nyblivna mödrar, säger den tillförordnade verksamhetschefen Jessica Wixell Callmer. Alla vårdplatser som finns används också.
– Det pågår ett arbete för att utöka vårdplatserna, säger hon.
Jessica Wixell Callmer kan dock inte säga hur långt detta arbete har kommit eller när det kommer att vara klart.
Kan en sådan här situation uppstå igen?
– Det kan den väl alltid med det hoppas vi definitivt inte. Man gjorde ju en medicinsk bedömning dagen innan och det fanns inga tecken som visade att man inte skulle kunna vänta till morgondagen.
Jessica Wixell Callmer menar att om personalen hade gjort en annan bedömning hade kvinnan kunnat skickas till något annat sjukhus i Skåne eller prioriterats före någon annan patient i Lund.
Har platsbristen gjort att det i detta fall fattats ett felaktigt beslut?
– Det får vi se först när utredningen är klar.
Avdelningen gör också en egen utredning med anledning av händelsen.
– Vi tar det på stort allvar och detta är absolut ingenting som ska hända, säger den tillförordnade verksamhetschefen Jessica Wixell Callmer.

Fakta: lex Maria

Sjukvården är skyldig att anmäla om en patient har skadats, utsatts för risk att skadas eller drabbats av allvarlig sjukdom på grund av vården. Anmälan kan också göras om patient fått otillräcklig information eller om en undersökning blivit fördröjd. Tillsynsmyndigheten Inspektionen för vård och omsorg utreder och kan ställa krav på att sjukvården förbättrar rutinerna.
Gå till toppen