Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kommunfågel riktig partnerbytare

Lunds kommunfågel pungmesen är en partnerbytare av rang. Den är inte Lund trogen, men har försökt att återvända. 2014 blev det bara ägg. 2015 kan det ha blivit ungar. 2016 syns inga spår av häckning.

Det finns hypoteser om att hannarnas svarta mask genom sin storlek och form visar hur bra bobyggare de är. Pungmesens bo är 17 centimeter högt och ser nästan tovade ut i fröhår och växtfiber.Bild: Olof Persson
Pungmesen betecknas i Sverige som en starkt hotad art, som löper mycket stor risk att dö ut i vilt tillstånd. På 90-talet utsågs den till Lunds kommunfågel av Skånes ornitologiska förening.
Pungmesen hade sin storhetstid i kommunen på 80-talet. Som mest blev då 97 ungar flygfärdiga kring Revingefältet och Krankesjön 1989.
Ett tjugotal par krympte till ett tiotal och till slut inga alls 2012 och 2013.
På Lunds kommuns hemsida står det att pungmesen ofta häckar vid Almentornet vid Krankesjöns strandkant och "med lite tur kan det komma förbi en pungmes nedanför tornet".
Hur mycket tur behöver man för att se en pungmes här?
– Man behöver väldigt stor tur. Jag har själv inte sett någon just i år. Man kan räkna med att de är borta från Krankesjön, säger ornitologen och biologiläraren Olof Persson, som studerat pungmesen sedan 70-talets början.
Kan du verkligen veta att det inte häckar någon pungmes i kommunen?
– Förr eller senare tror jag att jag hade hittat dem, säger han.
Olof Persson ser inget som tyder på att Lunds kommunfågel kommer tillbaka i tidigare omfattning framöver. Han anser att drastiska uppröjningsåtgärder krävs om man vill återskapa igenvuxna häckningsplatser vid Krankesjön.Bild: Ingemar D Kristiansen
Olof Persson har följt och dokumenterat fågelns utbredning och liv under decennier tillsammans med ornitologen Peter Öhrström.
Revingefältet och Krankesjön har inte bara varit Lunds kommuns utan i princip också Sveriges viktigaste fågellokal för pungmesen.
Längst ut på tunna grenar hänger bona oftast på mellan två till sex meters höjd över öppet vatten eller kärr.
Efter några år helt utan ungar väcktes ett hopp i fjol. Då kan några unga individer ha blivit flygfärdiga och klarat sig ur ett rövat, demolerat bo. Observationer talar för det. Större hackspett och nötskrika brukar pekas ut som de största boplundrarna.
Att pungmesar som fötts i Lunds kommun kommer tillbaka är inte självklart. De kan lika gärna välja att häcka i Tyskland eller Litauen. Vintern tillbringar så gott som alla i Frankrike och Spanien.
När pungmesen nobbar Lund studerar Olof Persson den istället i Borgebytrakten och Löddesnäs i Lomma kommun. Där lever, som han säger, fem till tio "så kallade par".
Hur trogen är pungmesen egentligen?
– De visar ingen trohet till sina partners utan de sticker så fort som möjligt och hoppas att den andre tar hand om ägg och uppfödande. Vid den här tiden på året brukar hannarna bygga ett nytt bo och försöka locka en ny hona. För honorna gäller att kolla i omgivningen och se om det finns någon intressant hane till nästa chans till fortplantning. Stannar man och tar hand om ägg och ungar är man inlåst i minst fem veckor och missar fortsatta parningstillfällen. En konflikt mellan honan och hannen leder till att 20 procent av kullarna överges.
Hur jämställd är pungmesen som förälder?
– Hanne och hona är precis lika duktiga på att ta hand om ägg och ungar. Hannarna har ofta lite mindre kullar att ta hand om. Är det bara tre, fyra ägg i boet tar honan chansen att sticka. Då sitter hannen där plötsligt och får göra sina överväganden, ska jag ta hand om detta eller finns det bättre möjligheter för mig?

Så lämnar de varann för nya partners

En pungmeshona kan byta partners upp till sex gånger under en häckningssäsong.
Hanarna tar initiativ till att börja bygga bo och lockar till sig en hona. Tillsammans bygger de den gemensamma bostaden färdigt.
Honorna lägger tre till åtta ägg. Hanen får oftare ta ansvaret för att föda upp avkomman om det är få ägg i boet. En femtedel av alla häckningsförsök misslyckas eftersom både hona och hane sticker för att träffa någon ny.
Gå till toppen