Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

OS kan bli lyft för svensk rugby

Rugbykartan håller på att ritas om. När sjumannarugbyn nu intagit den stora idrottsscenen hoppas Sveriges rugbylandslag på ett uppsving. OS 2020 är en målsättning på både dam- och herrsidan. – Det är i sjumanna vi har bäst chans i Sverige, säger Ian Gowland, lagkapten i herrlandslaget.

Ian Gowland (vänster) är lagkapten både i svenska landslaget och i klubblaget Stockholm Exiles. "Jag tror att alla som kommer och tittar tycker att det är kul, det är jättesnabbt och tufft och många duktiga spelare", säger han. Här möts Exiles och Göteborg RF under SM i Norrköping.
På idrottsanläggningen Bollspelaren i Norrköping avlöser matcherna varandra. Det är SM i sjumannarugby, eller "Sevens" som de flesta kallar det, och det är större än det någonsin varit.
– Det växer otroligt kraftigt. På ungdomssidan är det den procentuellt snabbast växande sporten i Sverige, berättar Bosse Söderqvist som är ungdomsledare i Norrköping.
Sjumannarugby är intensivare än den ordinarie spelformen med femton spelare i varje lag. Planen är lika stor som för femtonmanna, vilket skapar stora ytor med höga krav på snabbhet.
Tacklingarna är hårda, och smällarna får publiken att grimasera – och applådera – när någon dunsar hårt ner i marken.
Förskjutning mot sjumanna
Det är tydligt att en förskjutning är på gång inom svensk rugby – från det traditionella femtonmannaspelet till sjumanna. Och när sjumanna nu fått OS-status får den sidan en rejäl knuff.
– Femtonmanna hade inte funkat på OS, det är för långa matcher och lång turnering. Sen är sjumanna publikvänligare, det går undan och är roligt hela tiden, säger Bosse Söderqvist.
Det svenska damlandslaget har redan kommit en bra bit mot OS 2020. I helgen vann Sverige en turnering i Ungern och kvalade in i den högsta divisionen i Europa, Grand Prix. En stor bedrift där traditionella rugbynationer som Skottland slogs ut på vägen.
– Det är jättestort. Vi har en tydlig plan mot 2020, och vi satsar jättemycket på ungdomssidan nu, säger Anna-Lena Swartz, lagledare i damlandslaget.
Stora krav på fysiken
– Det är mycket lättare att få in spelare till sjumanna, vi plockar många från handboll och basket, fortsätter hon.
TT: Hur ska en bra sjumannaspelare vara?
– Väldigt atletisk. Snabb, stark, bra kondition och explosiv. Sen är det sex matcher på en helg så det gäller att ha de starkaste benen sista matchen andra dagen.
För herrlandslaget var konkurrensen i år för tuff för att klättra till den högsta divisionen i Europa, laget slutade trea i Europacupen.
– Nästa år hoppas vi gå upp till Grand Prix, säger Ian Gowland, som är lagkapten både i landslaget och i klubblaget Stockholm Exiles.
Gowland, som kommer från England men har bott i Sverige i åtta år, slutade nyligen med femtonmanna för att enbart satsa på sjumanna.
– Det är roligare tycker jag. Och om vi vill fortsätta att bli bättre och bättre så är det i sjumanna vi har bäst chans i Sverige, det är där vi kan växa mest, säger 36-åringen, som är idrottslärare.
TT: Hur mycket rugby får eleverna spela?
– De får en massa rugby, haha.
Behöver mer pengar
Rugby finns numera med i Sveriges olympiska kommittés utmanarprojekt, men sporten behöver mer pengar. Anders Svärd, lagledare för herrlandslaget, hoppas på mer stöd från förbundet.
– Jag hopas att vi ska rikta om skeppet mot "Sevens", att det svenska rugbyförbundet styr över mer pengar hit. Vi är på väg uppåt med "Sevens", när det gäller femtonmanna tror jag inte att vi legat så långt ner på rankningen någonsin. Men vi måste kunna förbereda oss med turneringar och vi behöver utbilda ledare på ungdomssidan. När det är OS-kval igen 2019 hoppas jag att vi ska kunna ge spelarna chansen att visa att vi verkligen vill vara med och slåss om en OS-plats, säger Svärd.
TT
Gå till toppen