Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så sänkte – eller höjde – politikerna sina odds inför valet 2018

Åtta partiledare på åtta dagar. Nu är det halvtid mellan två val. I Almedalen har politikerna börjat positionera sig inför valet 2018. Förbättrade de sina chanser - eller tvärtom?

Jan Björklund ställde ett ultimatum mot de andra borgerliga partierna.Bild: Karl Melander

Jan Björklund (L)

Jan Björklund fortsätter att positionera L mot de andra allianspartierna. Han tar strid för att bevara kärnkraften och höja försvarets utgifter - och siktar på att vinna väljare från både S och M.
Från Almedalsscenen markerade Björklund partiets egen EU-linje: att Sverige bör gå djupare in i unionens överstatliga regleringar och gå med i eurosamarbetet.
Han ställde ultimatum mot de andra borgerliga som gjort upp med regeringen om försvarsutgifterna: "När alliansen tar över regeringsmakten 2018 så kommer vi liberaler inte att acceptera det nu fattade försvarsbeslutet".
Men tidigare i år var det Jan Björklund som beskyllde Anna Kinberg Batra för att ställa ultimatum när hon sade att en M-ledd regering inte kommer att lagstifta om sänkta ingångslöner.
Bråkigheten är en balansgång. Ett litet parti behöver profilera sig. Men ultimativa krav och skarpa löften kan hindra samarbeten och kompromisser - eller orsaka svekdebatter.
Åskådare: 2 400.
Framtidsutsikter: Kan bli den första majoren på försvarsministerposten. Vid en valförlust kan han bli landshövding i Västergötland.
Annie Lööf betonade vikten av enkla jobb i sitt tal i Almedalen.Bild: Henrik Montgomery/TT

Annie Lööf (C)

Centerledaren höll sig till årets mall för 2016 års Almedalstal: först betonade hon hur viktigt EU är för Sverige, senare i talet lade hon fram konkreta förslag för hur Sverige kan bryta det ökade utanförskapet i förorterna.
I förslagskatalogen fanns fler enkla jobb genom ett nytt ”ingångsavdrag”, strängare straff för den som kastar sten på blåljuspersonal samt en skärpt inställning till ”hedersförtryck”.
Hon mötte dock S-kritik för att hennes förslag kan bli väl dyra – tolv miljarder är Annie Lööfs egen siffra för ingångsavdraget. Tystnaden från hennes allianskolleger antyder att inte de heller imponeras av Lööfs förslag.
Men Annie Lööf står på sig. ”Att fler enkla jobb ska växa fram blir Centerns högsta prioritet när vi förhandlar alliansens valmanifest”, sade hon.
Det stämmer säkert. Men Lööfs exakta bidrag till en sådan politik lär förändras.
Publik: 3 200.
Framtidsutsikter: 50 procents chans att åter bli näringsminister, förlorar alliansen kan hon efterträda Maud Olofsson som (president) Hillary Clintons rådgivare.
”Kvinnor ska inte få bidrag för att hålla sig hemma, de ska få förutsättningar för att komma ut och jobba”, sade statsminister Stefan Löfven.Bild: Janerik Henriksson/TT

Stefan Löfven (S)

Lade i sitt tal vikt vid flera positiva trender: att Sverige fått en plats i FN:s säkerhetsråd, att svensk export vinner ny terräng och att anläggningar som Max IV i Lund för svensk forskning framåt.
Men han beskrev också en dyster verklighet i form av förortsvåld och ökad segregation.
”Kvinnor ska inte få bidrag för att hålla sig hemma, de ska få förutsättningar för att komma ut och jobba”, sade han i en formulering som lika gärna kunde ha uttalats av Anna Kinberg Batra.
Löfven vill, liksom M-ledaren, förmå fler invandrarkvinnor att gå från bidrag till jobb. Men metoderna skiljer sig åt. Där han lockar med morot, vill hon använda piska.
Löfven hade visst besvär att betona att det nya åtgärdspaket mot segregation som han lade fram i Almedalen bara utgör en bråkdel av regeringens samlade insatser för jobb och integration.
”Det omfattar 110 miljoner kronor under första året”, upprepade han. ”Men i botten finns 60 miljarder i det samhällsbygge vi tagit fram.”
Publik: 6 100.
Framtidsutsikter: Fifty-fifty-chans att förbli statsminister. Valförlust kan göra honom till ILO-chef.
"Mjuka värden kräver ibland hårda tag", sade Ebba Busch Thor i sitt tal i Almedalen.Bild: Henrik Montgomery/TT

Ebba Busch Thor (KD)

Kom till Almedalen med ett kritiskt uttalande av Alf Svensson hängande över sig: KD har glömt de mänskliga värdena.
Ebba Busch Thor påminde om de hårda krav hon ställde under sin debut i Almedalen i fjol. Då föreslog hon att svenska IS-resenärer borde stämplas som landsförrädare och att Sverige skulle skicka Jas-plan till Syrien för att bomba IS.
I år kom andra typer av hårda förslag: socialbidragstagare måste jobba obetalt 20 timmar per vecka, asylsökande ska på samma sätt tvingas jobba 16 timmar per vecka, den som missköter sig i asylboenden ska tvingas flytta.
KD-ledaren hyllade i sitt tal den vackra svenska sommaren och "goda värden", utan att nämna något om "svenska värderingar". Inte heller empatin för de svaga i samhället var ett huvudtema.
"Mjuka värden kräver ibland hårda tag", blev därför något av en nyckelmening i hennes tal.
Publik: 1 700.
Framtidsutsikter: Kan bli ny migrationsminister. Men om KD åker ur riksdagen löper hon stor risk att tvingas återvända till pr-världen.
Jimmie Åkesson pratade om att återerövra "förlorade områden".Bild: Henrik Montgomery/TT

Jimmie Åkesson (SD)

SD-ledaren lät som om han ville gå i krig för att återerövra "förlorade områden" – Herrgården i Malmö, Biskopsgården i Göteborg och Husby i Stockholm.
Från vem?
Kriminella gäng och stenkastande ligister som kunnat ta över på grund av decennier av "oansvarig invandringspolitik", svarade Jimmie Åkesson.
Om SD får bestämma ska undantagstillstånd och utegångsförbud utfärdas.
Men Åkesson nöjer sig inte med ökad polismakt. Han vill även driva en försvenskningskampanj i förlorade områden. Flyktingar som inte får sina uppehållstillstånd återkallade ska assimileras med folkdans och teaterpjäser om svensk historia.
Sedan både regeringen och allianspartierna skärpt sin flyktingpolitik har SD hamnat i politisk skugga. Åkesson försöker ta sig ut i rampljuset igen med ännu hårdare invandringspolitik – samtidigt som han ohejdat flirtar med Moderaterna om samarbete.
Publik: 2 000.
Framtidsutsikter: Väntas fortsätta leda "tredje blocket" i svensk politik så länge han orkar. Men ett ras för SD i valet kan väcka krav på Åkessons avgång.
Isabella Lövin ägnade sin debut i Almedalen åt klimatfrågan.Bild: Henrik Montgomery/TT

Isabella Lövin (MP)

Miljöpartisterna ångrar bittert att de inför valet målade in sig i ett hörn när de lovade att låta kolet stanna i marken.
Isabella Lövin ägnade sin debut i Almedalen åt att försöka ta tillbaka initiativet i klimatfrågan efter svekdebatten om Vattenfall.
Nu vill MP se sig som regeringsdugliga ”visionära realister”. Det lät som att Lövin ville läxa upp Gustav Fridolin när hon i sitt tal tog avstånd från ”enkla one-liners i tv-debatter”.
Men när hon talade om regeringens vision om ett fossilfritt Sverige berättade hon inte hur det konkret ska gå till. Det krävs tydligare besked: för MP är klimat- och miljömålen den främsta värdemätaren på politiken, jämförbar med Socialdemokraternas jobbmål.
Regeringens mål om en 70-procentig minskning av utsläppen från transportsektorn till 2030 kräver stora förändringar. En missräkning för MP är att motståndet växer mot de planerade höghastighetstågen.
Publik: 1 800.
Framtidsutsikter: Femtio procents chans att bli kvar som klimatminister. Vid en valförlust blir hon riksdagens blåslampa för en vass klimatpolitik.
Anna Kinberg Batra talar i Almedalen på Moderaternas dagBild: Karl Melander

Anna Kinberg Batra (M)

Moderatledaren talade om "svenska värderingar" i Almedalen. För henne betyder det att man respekterar demokrati och jämställdhet – samt inte snyltar på bidrag om man kan jobba.
Kinberg Batra lanserade en slags ny arbetslinje för flyktingar.
Utrikesfödda kvinnor som är hemma med barn ska tvingas plugga svenska för att få socialbidrag. Den som vill få permanent uppehållstillstånd måste också lära sig språket.
Dessutom vill M nu ha ett "bidragstak" som gör det lönsammare att gå från bidrag till arbete.
M-ledarens mål är att leda en alliansregering efter valet 2018. Integrationsplanen med sänkta bidrag i kombination med fler enkla jobb kan hon säkert samla de fyra borgerliga kring.
Värre blir det med andra frågor där alliansen är splittrad: Energi. Försvar. Och den stora "Sverigeförhandlingen" med snabbtåg och bostadsbyggande.
Publik: 1 500.
Framtidsutsikter: 50 procents chans att bli Sveriges första kvinnliga statsminister. Vid valförlust får hon som oppositionsledare avveckla alliansen.
Jonas Sjöstedt blev under dagen överkörd i sin hjärtefråga om vinst i välfärd.Bild: Janerik Henriksson/TT

Jonas Sjöstedt (V)

Vänsterledaren fick via Sydsvenskan och HD en käftsmäll inför partiets dag i Almedalen: Sjöstedt blir överkörd i sin hjärtefråga om vinst i välfärd.
Utredaren Ilmar Reepalu ger klartecken för "marknadsmässig avkastning".
Går Stefan Löfven på den linjen hotar Sjöstedt avbryta budgetsamarbetet med regeringen.
Hans egna utspel på sista dagen av politikerveckan var ett förslag om gratis medicin åt alla över 80 år. Det ska finansieras med en ny förmögenhetsskatt. Likt en Robin Hood vill Sjöstedt ta "från miljonärer och ge till pensionärer". I sitt tal på söndagskvällen utvecklade han sin syn på jämlikhet.
Sjöstedt har haft en bekväm resa det senaste året. Vänsterpartiet har fått igenom en del av sin politik i budgeten. Samtidigt har partiet sluppit anklagelser om svek – till skillnad från MP som tvingats kompromissa i regeringen om sina hjärtefrågor.
Publik: 600.
Framtidsutsikter: Striden med S och vinst i välfärd hotar budgetsamarbetet. Om alliansen bildar regering kan Sjöstedt bli deckarförfattare på heltid.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen