Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ofarlig prostatacancer hos en man ökar risken för aggressiv variant hos hans bror

Ofarlig prostatacancer hos en man ökar risken för en aggressiv variant hos hans bror. Det visar ny svensk forskning som för första gången även visar hur stora de absoluta riskerna är för män att drabbas av ärftlig prostatacancer.

”Om en bror har en lindrig eller allvarlig prostatacancer gör inte så stor skillnad för den andre broderns risk att få en allvarlig prostatacancer. Risken är kring nio procent att få en allvarligare variant, oavsett hur lindrig broderns cancerform varit”, säger Ola Bratt på Lunds universitet, forskare bakom den nya svenska studien.Bild: Privat
Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i landet. Men sjukdomen spänner över ett brett spektrum av former. Från nästan helt ofarliga varianter som går att leva med i åratal utan besvär eller behandling, till aggressiva och dödliga former.
– Det är känt sedan femtio år tillbaka att bröder och söner till män som har prostatacancer har en större risk att själva drabbas. Man brukar då tala om ungefär dubbelt så stor risk att få diagnosen, säger Ola Bratt, docent i urologi vid Lunds universitet och läkare vid Cambridge University Hospital, England.
Men vad betyder det, mer precis? Och hur stor är risken att få allvarligare form av prostatacancer?
Den informationen har tidigare saknats, menar Ola Bratt. Det är också just detta som forskarna från Lund, Umeå och Uppsala nu har benat ut.
Studien är gjord på 50 000 bröder till män med prostatacancer.
Bland annat visar studieresultaten att ungefär var tredje man som har en bror som fått prostatacancer själv kommer att få diagnosen innan han fyllt 75 år (se faktaruta).
– Det finns ingen studie i världen som redovisat den här typen av resultat tidigare. Att känna till sina risker att insjukna i den allvarligare formen är avgörande, menar Ola Bratt.
– Det är helt ointressant för en man att få veta att han har en högre risk för en betydelselös cancerdiagnos. Vad är en man är intresserad av att få reda på är risken att få en aggressiv cancer som kan sprida sig, göra honom sjuk och kanske ta livet av honom. Det är riskerna för de allvarliga formerna som är det viktigast att kommunicera till män, säger Ola Bratt som hoppas att informationen kan lindra oron något hos män som har flera drabbade familjemedlemmar.
De nationella riktlinjerna - som säger att män med två eller fler drabbade släktingar bör rekommenderas prostatakontroller från 40 till 50 års ålder stämmer väl överens med studiens resultat, säger han.
En annan del av forskningen handlar om vad en mans typ av prostatacancer kan innebära för hans bror.
Det som överraskade forskarna var att även en lindrig prostatacancer hos den ena brodern ökar risken för allvarlig prostatacancer hos den andre - det ger en dubbelt så hög risk för en allvarlig form jämfört med normalbefolkningen.
– Om en bror har en lindrig eller allvarlig prostatacancer gör inte så stor skillnad för den andre broderns risk att få en allvarlig prostatacancer. Risken är kring nio procent att få en allvarligare variant, oavsett hur lindrig broderns cancerform varit, säger Ola Bratt.
Här har sjukvården en stor uppgift, både vad gäller information och handläggning, menar han.
Särskilt mot bakgrund av att prostatacancer är den cancerform där ärftlighet spelar störst roll.
- Det finns kanske de som kanske inte ens berättat för sin familj att de har en ofarlig prostatacancer. Vi behöver i sjukvården tala om för dessa män att de bör informera sina bröder eftersom det kan öka riskerna för allvarlig cancerform hos dem, vilket vi hittills inte har trott, säger Ola Bratt.
Studien har nyligen publicerats i Journal of the National Cancer Institute.

Risken att drabbas av prostatacancer

*Var tredje. Risken är 30 procent att drabbas av prostatacancer före 75-årsåldern om man har en bror som är drabbad. Genomsnittsiffran bland svenska män är 13 procent.
*Var tionde. 9 procent av dem med en drabbad bror får själva en mycket allvarlig form av prostatacancer före 75 års ålder. Motsvarande siffra bland svenska män är 5 procent.
*Varannan. 48 procents risk att drabbas av diagnosen har den som både har en far och en bror som fått sjukdomen. Genomsnittet för svenska män är 13 procent.
*Var sjunde. 14 procents risk att drabbas av mycket allvarlig prostatacancer har den om både har en far och en bror som fått sjukdomen. Genomsnittet bland svenska män: 5 procent.
*Varje år får runt 10 000 män i Sverige prostatacancer, som är den vanligaste cancerformen i landet.
*Sjukdomen är ovanlig före 50-årsåldern. Hälften får diagnosen innan de fyllt 70 år.
Källa: Ola Bratt, Lunds universitet.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen