Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Såldes som vikingaslav – polisanmäler teatergrupp

Männen kommenterade kvinnans former och färdigheter i köket. Sedan såldes hon som slav under leken "Köp en träl" på Fotevikens Vikingamarknad i Höllviken – mot sin vilja. Nu polisanmäler kvinnan teatergruppen för ofredande.

Bild: Hussein El-Alawi
Kvinnan, som arbetar på ett LSS-boende, besökte Vikingamarknaden som arrangerades på Fotevikens museum i början av juli tillsammans med brukare.
Enligt hennes polisanmälan blev hon plötsligt övermannad bakifrån av fyra till fem män som kastade ett nät över hennes huvud. Kvinnan blev upprörd och skrek, och brukarna som var med henne blev skärrade.
Trots kvinnans protester satte männen en järnkrage runt hennes nacke och började släpa henne genom marknadsvimlet medan de ropade ut att hon skulle säljas som slav.
– Männen ska ha fällt kommentarer om att hon var en bra slav för att hon är duktig i köket och bra på att laga mat. Och de ska också ha fällt kommentarer om hennes fina former, säger kommissarie Ann-Christine Sjöbeck vid polisen i Trelleborg.
– Kvinnan kände sig illa till mods och har anmält det som hände som ett ofredande.
Kvinnan bands sedan fast med rep vid en påle där hon fick hänga uppspänd framför publiken i tio femton minuter. Till slut köptes hon av en man i publiken.
– Det var minst hundra personer som stod och tittade på. Hon kände sig uthängd och upplevde det som att de gjorde sig roliga på hennes bekostnad. Det är verkligen inte ok.
Ann-Christine Sjöbeck har bett kommunpolisen kontakta Foteviken för att poängtera att de inte får dra in besökare i arrangemang utan medgivande.
– Den här var väl tänkt som någon typ av lek, men den typen av lekar uppskattas inte av alla.
Museidirektör Björn M Jakobsen menar att leken arrangerades av en kringresande grupp, som inte hör till museets personal utan reser runt i Europa och besöker olika vikingamarknader.
– Det är teater, en kul lek som har pågått i många år. Man fångar in en person som träl och säljer honom eller henne på torget. Publiken tycker det är kul. Alla är med på det.
Hur ser du på att den här kvinnan har polisanmält och uppenbarligen upplever det som hänt som kränkande?
– Det måste ha blivit något fel och det är beklagligt om hon upplever det som kränkande, men man måste säga ifrån.
Kvinnan har uppgett att hon skrek nej flera gånger.
– Ett nej hör väl också till spelet. Det är väl ingen som vill bli såld som slav.
Mer Vellingenyheter hittar du på Här i Vellinge.
Gå till toppen