Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

En Schön resa ska krönas med medalj

OS i Rio de Janeiro är Fredrik Schöns gyllene punkt i karriären. Efter 23 år med svettiga grepp, hårda tag och prestationsångest ska det bli ett lustfyllt avsked för Svedalabrottaren.

Fredrik Schön är laddad inför OS. "Jag känner en enorm lättnad. För första gången i mitt liv kan jag gå ut på mattan och tävlingsbrottas med glädje, säger han".Bild: Peter Frennesson
– Jag känner en enorm lättnad. För första gången i mitt liv kan jag gå ut på mattan och tävlingsbrottas med glädje, säger han.
Var har den pressen kommit ifrån?
– Det var en kombination av sociala faktorer som gjorde att jag tyckte att mitt liv hängde på vad jag presterade på mattan, säger Fredrik Schön, 28 år.
När Fredrik Schön i de yngre tonåren hade arbetat bort prestationspressen ersattes den av något liknande.
– Favoritskapet: ”den här matchen bör du nog vinna, grabben”. Och så har det fortsatt under alla år, säger han.
Fredrik Schön är ett muskelberg på strax över 100 kilo [brottas i 98-kilosklassen] som gärna pratar känslor.
– Att jag skulle vara utan medaljer från de främsta tävlingarna har alltid varit en rädsla för mig, säger Fredrik Schön, som har ett EM-brons i medaljskåpet.
Fredrik Schön är väl medveten om att det går sisådär 25 EM-medaljer på ett OS-brons i brottning – åtminstone i gemene mans ögon. OS är brottningens tid i rampljuset.
– Våra tuffa brottningskval gör det ännu mer åtråvärt att komma dit. Det finns OS-mästare och världsmästare som inte har tagit sig till Rio, säger Fredrik Schön.
När vi träffas har Fredrik Schön precis varit och fixat framtänderna. En gammal historia. En armbåge för sex år sedan som slog ut två tänder och krävde nästan tjugo tandläkarbesök. Därefter har tänderna suttit som cement.
– Tills för ett halvår sedan när jag skallade ihop med ”störbalören” Robert Rosengren [landslagskollegan] och det knakade till, säger Fredrik Schön.
Ett par måltider senare och en av stifttänderna trillade ut.
För Fredrik Schön ingår det i konceptet att ta hand om kroppen såväl som knoppen. Prestationsångesten har han bearbetat tillsammans med sin mentala coach Mikael Lörnstam.
– Om man ska bli bäst i världen behövs det extern hjälp. Jag förstod tidigt att det inte räcker att bara träna musklerna. Hjärnan behöver också träning. Den måste underhållas, säger Fredrik Schön.
Livet består av tre ben för Fredrik Schön: brottningen, familjen och företaget. Han är snickare och driver ett bygg- och städbolag. Det är ett sätt att överleva i en sport där inte miljonerna sipprar ned.
– Med största säkerhet är Rio den sista tävlingen jag gör. Jag är nöjd. Det har varit en lång resa. Jag har brottats i 23 år. Det andra livet hägrar nog mer i höst. Brottningen är ett speciellt liv, både ekonomiskt och planeringsmässigt. Alltid någon annan som berättar vad man ska göra, det ska bli rätt skönt att slippa det. Istället kunna gå helhjärtat in i andra projekt.
Beslutet att sluta efter OS tog han för ett och ett halvt år sedan. Lättnaden av att ha fixat OS-biljetten gör honom inte mätt. Tvärtom.
– Alla tror att jag nu ser framemot Copacabana istället. Men alla träningar, läger och tävlingar jag genomfört efter beslutet har gett mig en ”boost” på 25 procent. Jag brukar jämföra med ett löplopp. Sticker du ut och springer planlöst då håller du ett visst tempo, får du reda på att 150 meter är kvar, vad gör du då?
Ökar farten?
– Det är precis så jag har känt. Jag ser slutet. Det ligger i människans natur att vara lat, vi hushåller med resurserna och vill inte bränna allt och dö halvvägs. Nu vet jag hur mycket krut jag kan lägga.
– Sedan jag tog beslutet har alla träningsmoment, resor och motståndare fått en helt annan innebörd för mig.
Detaljerna har blivit viktigare?
– Jag kan gå in med en helt annan inställning och effekt, då ska vi inte prata om hur det kommer att vara på OS. I OS-kvalet i Ulan Bator [Mongoliet] mötte jag fyra motståndare som jag förlorat mot och en som jag aldrig hade mött. Jag vann mot de fyra som jag aldrig hade vunnit mot. Jag hade ett helt annat lugn.
– Men karriären kunde ha tagit slut en lördagskväll i Ulan Bator.
Fredrik Schön beskriver det som en häftig känsla att se vad som händer i kroppen efter ett sådant karriärbeslut.
Fredrik Schön har sin gamla landslagskompis Jalmar Sjöberg som tränare.
Just vänskapsrelationen hade kunnat göra saker och ting mer komplicerade.
– Vi har varit nära vänner i många år. Men det har funkat bra. Jalmar har gjort allt inom brottningen och vet vad som är bäst för mig.
Fredrik Schön beskriver sig själv som en frågvis brottare. Han vill veta varför övningen ska utföras.
– Det måste finnas en logik, jag hatar att slösa med tiden. Allt som man gör ska vara en investering i en själv, säger han.
Den bästa investeringen för Fredrik Schön är en OS-medalj.

Tre saker i OS-kofferten

1) Snus. Jag lär nog få skeppa över två stockar.
2) Jaktjournalen. Har aldrig varit en skogsmulle, men tog jägarexamen 2012 tillsammans med en av mina bröder. Därefter har jag varit fast.
3) Datorn. Jag använder den för jobb, inspiration och för att hålla kontakten med familjen.

DrömscenaRIO

för Fredrik Schön
”Guld. Man kan kröna sin karriär på olika vis, men det är ett av sätten jag hade föredragit. Det jag har gjort är en utbildning och går jag ut med högsta betyg kan jag pensionera mig med gott samvete.”
Gå till toppen